ТРЕГАЛОЗА

ТРЕГАЛОЗА, Trehalose; хім. назва: (2R,3R,4S,5R,6R)-2-(Hydroxymethyl)-6-(2R,3R,4S,5R,6R)- 3,4,5-trihydroxy-6-(hydroxymethyl)oxan-2-yl]oxy-oxane-3,4,5-triol anhydrous (CAS 99-20-7), (2R,3R,4S,5R,6R)-2-(Hydroxymethyl)-6-[(2R,3R,4S,5R,6R)-3,4,5-trihydroxy-6-(hydroxymethyl)oxan-2-yl]oxy-oxane-3,4,5-triol dihydrate (CAS 6138-23-4); син.: Ascend, a-D-glucopyranosyl-a-D-glucopyranoside, (a-D-glucosido)-a-D-glucoside, mycose, natural trehalose, a,a-trehalose, Treha, trehalose dehydrate — білі або майже білі кристали із солодким смаком (≈45% солодкості цукрози), практично без запаху.

C12H22O11                                        Мол. м. 342,31
(ангідрид)

C12H22O11·2H2O                               Мол. м. 378,33
(дигідрат)

Одержують зі скрапленого крохмалю шляхом багатоступінчастого ензиматичного процесу. Властивості: pH 4,5–6,5 (30% водний розчин); Тпл — 97 °C (дигідрат), вологовміст — 9,5% (дигідрат), [a]D20 — 179,7° (5% водний розчин); розчиняється у воді, незначно розчиняється у 95% етанолі, практично не розчиняється в етері. Т. несумісна із сильними окиснювачами, особливо за наявності тепла.

Використовують у фармацевтичній, косметичній та харчовій промисловості як підсилювач кольору, смаку та аромату; підсолоджувач, стабілізатор, згущувач, зволожувач та наповнювач — у таблетках. У кишечнику Т. швидко метаболізується до глюкози за допомогою специфічного ферменту трегалази. У людей зі спадковою чи набутою відсутністю цього ферменту може виникнути кишковий дискомфорт після вживання надмірної кількості Т. у зв’язку з осмотичною активністю неперетравленої Т. у кишечнику. Т. — відносно стабільний матеріал при зберіганні в герметичній тарі в сухому прохолодному місці. При нагріванні до температури 60 °C протягом 5 год втрачає не більше 1,5% вологи, а при експозиції у відкритій ємності в умовах високої відносної вологості (≥90%) — сильно відволожується.

Richards A.B. Trehalose: a review of properties, history of use and human tolerance, and results of multiple safety studies // Food Chem. Toxicol. — 2002. — № 40; Simperler A. Glass transition temperature of glucose, sucrose, and trehalose: an experimental and in silico study // J. Phys. Chem. — 2006. — № 110.


Інші статті автора