ОЛІЯ СЕЗАМОВА (КУНЖУТНА)

ОЛІЯ СЕЗАМОВА (КУНЖУТНА), Sesami oil raffinatum (PhEur), Refined sesame oil (BP), Sesame oil (USP-NF, JP, CAS № 8008-74-0), син.: Benne oil, gingelli oil, Lipovol SES, teel oil — суміш кислот, представлених у вигляді гліцеридів арахідонової (0,8%), лінолевої (40,4%), олеїнової (45,4%), пальмітинової (9,1%) та стеаринової (4,3%) кислот, а також у невеликих кількостях складного циклічного етеру сезаміну і глікозиду сезамоліну. Склад О.с. може незначно змінюватися.

О.с. отримують із достиглого насіння (містить 48–64% олії) культивованої рослини Sesamum indicum L. (род. Pedaliaceae) методом холодного пресування або екстракцією з подальшим рафінуванням. Це прозора, світло-жовтого кольору рідина (колір можна поліпшити за рахунок додаткового рафінування), без запаху або з легким приємним запахом і специфічним смаком. Застигає при температурі близько –4 °С з переходом у м’яку масу. О.с. змішується із хлороформом, етером, карбондисульфідом, гексаном і рідким вазеліном; нерозчинна у воді та практично нерозчинна у спирті (95%). Має такі властивості: густина — 0,916–0,920 г/см3, Тсамозайм — 338 °С, Тзаст –5 °С, nD40 = 1,4650–1,4665; в’язкість (динамічна) — 43 мПа·с; кислотне число — не більше 2, йодне число в межах 103–116; число омилення — в межах 188–195; неомилюючих речовин не має бути більше 1,5%.

О.с. більш стабільна порівняно з іншими оліями і повільніше гіркне, що пояснюється антиоксидантними властивостями деяких її компонентів. PhEur дозволяє додавати до олії антиоксиданти. Можлива стерилізація олії методом фільтрації чи сухим жаром. Умови стерилізації ін’єкційних ліків з О.с.: при 170 °С протягом 2 год (при 150 °С протягом 1 год недостатньо; проте доведено, що стерилізація О.с. сухим жаром протягом 1 год є достатньою для інактивації спор Bacillus subtilis spores). О.с. слід зберігати у повністю заповнених непроникних для повітря і світла контейнерах при температурі не вищій за 40 °С. О.с., яку використовують для ін’єкцій, слід зберігати у герметичних контейнерах, в яких повітря замінене на інертний газ. Така олія після нагрівання до 140 °С протягом 15 хв має залишатися прозорою.

Використовують О.с. у фармацевтичних препаратах переважно як розчинник для повільно розчинних діючих речовин для в/м ін’єкцій (стероїдів: естрадіол валеріат, гідроксипрогестерону капроат, тестостерон енантат і нандралон деканоат; або інших речовин, розчинних в олії). Розсмоктування О.с. в місці ін’єкції (в/м або підшкірної) у поросят продовжується протягом 23 діб. О.с. може бути використана при виготовленні підшкірних ін’єкцій, пероральних капсул, ректальних супозиторіїв, очних лікарських форм, суспензій, емульсій, лініментів, паст, мазей і мил. Множинні емульсії О.с. з іншими оліями вивчали як пролонговані системи із рифампіцином, мікроемульсії для трансдермальних систем із кетопрофеном. Пасту сезамову (тахінін), що містить подрібнене насіння кунжуту в кунжутній олії, використовують як суспендуючий агент. О.с. застосовують і як харчову олію у складі олійного маргарину.

Жогло Ф.А. Неводні розчинники: характеристика, властивості та застосування в технології готових лікарських форм. — Львів, 2002; Handbook of Pharmaceutical Excipients / Ed. by R.C. Rowe, P.J. Shesky, S.C. Owen. — London–Chicago, 2006.


Інші статті автора