ЧАПОЛОЧ

ЧАПОЛОЧ Hierochloё R.Br. (грец. hieros — святий + chloё — трави) — рід рослин родини злакових (Poaceae), понад 30 видів яких росте в обох півкулях. На території СНД зростає 8 видів. Найпоширеніший вид — Ч. пахуча — Hierochloё odorata (L.) Beauv. (H. repens Simon.); рос. назва — зубровка душистая (туровка). Найбільш відомі з них: Ч. альпійська — H. alpine (L.) Roem. et Schult., Ч. південна — H. australis (Schrad) Roem. et Schult., Ч. малоквіткова — H. pauciflora R.Br., Ч. гола — H. glabra Trin., Ч. Бунге — H. bungeana Trin. Ч. — багаторічна трав’яниста рослина з довгим повзучим кореневищем. Стебла висхідні, голі, гладенькі, 30–80 см завв., з порожнистими меживузлями і потовщеними вузлами. Листки чергові, плоскі, цілокраї, на безплідних пагонах лінійні, загострені, 5–6 мм завш. і до 60 см завд., знизу зелені, голі, зверху — сіро-зелені; на квітконосних — лінійно-ланцетні, 1–3 см завд., з видовженими гладенькими або шорсткими піхвами. На межі пластинки і піхви є довгий, 2–4 мм, язичок. Квітки дрібні, різнорідні, зібрані в яйцеподібні з полиском золотисто-бурі 3-квіткові колоски, що утворюють на верхівці стебла розлогу волоть з горизонтально зібраними гілочками. Колоскові луски шипуваті, по краю довговійчасті. Нижні квіткові луски в чоловічих квітках шкірясті, по краю війчасті, з коротким остюком. Плід — зернівка. Цвіте у квітні–червні.

Ч. пахуча росте по всій території України, переважно на Поліссі та в лісостепу, в соснових і мішаних лісах, на пісках, галявинах, узліссях, по берегах річок. Рослина неофіцинальна. ЛРС є трава Ч. пахучої — Herba Hierochloёs odoratae, яку заготовляють у період цвітіння. У траві містяться: кумарини (0,2%), які надають рослині ароматного запаху після сушіння сировини, п-кумарова, ферулова, мелілотова кислоти, гіркоти, глікозиди, фруктани. Коріння та стебла рослини містять алкалоїд динаксин. Квітки містять ефірну олію (гексагідрофарнезол), лауринову, пальмітинову кислоти.

У нар. медицині використовують настій з трави Ч., який збуджує апетит, покращує травлення при хронічних захворюваннях ШКТ (гастриті, виразковій хворобі шлунка, коліті), для збільшення лактації у матерів, що годують груддю, при лікуванні туберкульозу легенів. Він має також антисептичну, бактерицидну, спазмолітичну, протизапальну дію. Настойку застосовують як протизапальний, смазмолітичний, покращуючий травлення та підвищуючий секрецію шлунка препарат. Зовнішньо її застосовують у вигляді полоскань при стоматогінгівітах та неприємному запаху з рота, примочок — при трофічних язвах. Трава Ч. пахучої широко застосовується в лікеро-горілчаній промисловості для виготовлення ароматичної настоянки Зубровка, бальзаму Кедровий, у кондитерському виробництві — для отримання харчових есенцій, як пряно-смакова приправа до рибної продукції, а також у косметиці. Трава використовується як корм для сільськогосподарських тварин (покращує якість молока та збільшує надої).

БСЭ. — М., 1972. — Т. 9; Лікарські рослини / Відп.ред. А.М.Гродзінський. — 1992; Растительные ресурсы России и сопредельных государств: Цветковые растения, их химический состав, использование; Семейства Butomaceae — Typhaceae. — СПб., 1994.


Інші статті автора