АЛЮМІНІЮ ФОСФАТ ГЕЛЬ

АЛЮМІНІЮ ФОСФАТ ГЕЛЬ, Aluminum phosphate (CAS № 7784-30-7); син.: Adju-Phos; aluminum hydroxyphosphate; aluminium hydroxyphosphate; Rehydraphos — драглиста речовина (гідрогель), яка плаває на поверхні й повільно осідає, утворюючи драглистий осад.

Al(OH)x(PO4)y

Мол. м. залежить від ступеня заміщення фосфатних груп гідроксильними.

Наявний у вигляді преципітату аморфного алюмінію гідроксиду, у якому на деяких ділянках поверхні гідроксильні групи заміщені фосфатними, а в деяких — фторидними, карбонатними, сульфатними або боратними аніонами. Ступінь заміщення залежить від способу та умов отримання речовини. Кількість заміщених гідроксильних груп молекули сполуки впливає на рН та заряд поверхні часток.

Отримують обробкою лугом розчину алюмінію хлориду з кислотою фосфорною. Має такі властивості: pH 6,0–8,0, співвідношення алюміній/фосфор =1,0–1,4:1,0, вміст алюмінію (%) 0,5–0,75, фракційний склад — первинні частинки пластинчастої форми діаметром 50 нм, які утворюють агрегати діаметром 1–10 мм; розчиняється в розчинах мінеральних кислот та лугів.

Використовують у фармацевтичній технології як адсорбент та допоміжну речовину у виробництві вакцин для парентерального застосування (активізує вироблення IgG та IgE, а також Th2). А.ф.г. — нетоксична речовина, але при потраплянні на шкіру або слизову оболонку може спричиняти подразнення чи дерматит. При роботі з матеріалом необхідно дотримуватися загальних правил безпеки та вживати засобів індивідуального захисту (одяг, окуляри, рукавички). А.ф.г. стабільним протягом 2 років при зберіганні при температурі 4–30 °С у герметичних контейнерах, виготовлених з інертного матеріалу. Неприпустимо заморожувати матеріал, оскільки це призводить до незворотного руйнування гідратної колоїдної структури.

Подібною за властивостями до А.ф.г. речовиною є алюмінію гідроксид гель.

Lindblad E.B. Aluminum adjuvants — in retrospect and prospect // Vaccine. — 2004; Shirodkar S. Aluminum compounds used as adjuvants in vaccines // Pharm. Res. — 1990.


Інші статті автора