СПИРТ МЕТИЛОВИЙ

СПИРТ МЕТИЛОВИЙ (лат. Spiritus methylucus); син.: деревний спирт, метанол, карбінол — прозора рідина без кольору, із слабким запахом, що нагадує спирт етиловий.

СН2ОН                                         Мол. м. 32,04

Змішується з водою у всіх співвідношеннях, утворюючи прозорі розчини нейтральної реакції. Щільність — 0,791; Ткип — 64,7 °С; температура початку перегонки не нижче 64 °С; об’єм відгону в межах 64–67 °С ≥98,8%. Горить блідо-синім полум’ям, при взаємодії з розчином калію перманганату дає рожеве забарвлення, стійке протягом 10 хв, а при змішуванні з концентрованою сульфатною кислотою допускається забарвлення не темніше за світло-жовте.

Протягом багатьох років джерелом одержання С.м. були продукти сухої перегонки дерева, внаслідок чого він отримав назву «деревний спирт». У наш час одержують синтетичним шляхом. Є отруйною речовиною (у дозі 10 мл викликає часткову або повну атрофію зорового нерва, порушення дихання та серцевої діяльності) — смертельна доза становить 15–20 г.

Використовують С.м. як розчинник у виробництві хіміко-фармацевтичних препаратів та органічних барвників, як складову хроматографічних систем для якісного визначення багатьох фармацевтичних препаратів та індивідуальних субстанцій та як пальне. С.м. очищений від карбонілових сполук — реактив. Зберігають С.м. у металевій опломбованій тарі.

Машковский М.Д. Лекарственные средства: В 2 т. — М., 2002; Химическая энциклопедия: В 5 т. / Редкол.: Н.С. Зефиров (гл. ред.) и др. — М., 1995.


Інші статті автора