СПЕЦІАЛЬНІ ХАРЧОВІ ПРОДУКТИ

СПЕЦІАЛЬНІ ХАРЧОВІ ПРОДУКТИ. До них відносять дієтичні, оздоровчі, профілактичні продукти, біологічно активні харчові добавки, продукти для дитячого харчування, а також для харчування спортсменів.

Дієтичні продукти — це продукти з низьким вмістом натрію, безбілкові або з вилученням окремих білків чи амінокислот (напр. замінник хліба, макаронних виробів, з модифікованим вуглеводним компонентом (кондитерські вироби)), зі зменшеним вмістом жирів і поліпшеним їх складом (знежирені молочні продукти), зі зниженою енергетичною цінністю та інші продукти, збагачені БАР.

С.х.п., призначений для вживання або введення у раціон харчування в межах фізіологічних норм або у харчові продукти з метою надання їм дієтичних, оздоровчих, профілактичних властивостей для забезпечення нормального відновлення порушених функцій людини (див. Дієтичні добавки).

Спеціальні продукти харчування для спортсменів характеризуються високими біологічними властивостями і зазвичай є концентратами.

Дитячі продукти харчування — різноманітні адаптовані суміші для малюків (сухі й рідкі), які наближені за кількісним складом усіх харчових компонентів, енергетичною цінністю і біологічно активними домішками до грудного молока.

Порядок проведення реєстрації спеціальних харчових продуктів та санітарно-епідемічної експертизи на продовольчу продукцію (Затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 23.07.04 № 942) // Офіційний вісник України. — № 30. — Т. 1; Письмо Государственной службы лекарственных средств и изделий медицинского назначения от 24.03.05, № 18.2343/14-0511 // Провизор. Юридические аспекты фармации. — 2005. — № 8.


Інші статті автора