СЕРИН

СЕРИН (2-аміно-3-оксипропіонова кислота) — протеїногенна амінокислота аліфатичного ряду, яка належить до групи моноаміномонокарбонових кислот з незарядженим полярним радикалом:

serin.eps

Входить до складу всіх білків рослинного та тваринного походження. Особливо високий вміст С. у фіброїні (10%) та серицині (40%) шовку. Це білки, що синтезуються в залозах шовкопрядів, павуків, входять до складу волокон натурального шовку і забезпечують його механічну міцність та інші цінні властивості. С. відіграє важливу роль в обмінних реакціях організму. Забезпечує синтез гліцину та сірковмісних амінокислот (метіоніну, цистеїну) за участі реакцій персульфування бічного ланцюга триптофану. Входить до складу серинфосфатидів, деяких біологічно активних пептидів (брадикініну, калідину), забезпечує каталітичну дію ферментів — серинових протеаз, до складу активних центрів яких входять залишки С. Група серинових протеаз забезпечує гідроліз пептидів, амідів кислот, ефірів карбонових кислот. У деяких білках С. міститься у вигляді фосфорного ефіру — серинфосфату, який бере участь у забезпеченні процесів росту і розвитку організму. Білки фосфопротеїни входять до складу казеїногену молока, вітеліну, яєчного жовтка та інших цінних продуктів харчування. В організмі може синтезуватися з гліцину.

Биохимия / Под ред. Е.С. Северина. — М., 2003; Боєчко Ф.Ф., Боєчко Л.О. Основні біохімічні поняття, визначення і терміни. — К., 1993; Гонський Я.І., Максимчук Т.Т. Біохімія людини. — Тернопіль, 2001.


Інші статті автора