КОКИ

КОКИ (грец. kokkos — зерно) — збірна назва для прокаріотів правильної чи неправильної кулястої форми. Залежно від взаємного розташування клітин у мазку розрізняють монококи — поодинокі, диплококи — парні, стрептококи — розташовані ланцюжком, стафілококи — купками на зразок грона винограду, тетракоки — по чотири коки разом, сарцини — на зразок пакетів. Мікрококи, стафілококи, стрептококи, сарцини, тетракоки за методом Грама забарвлюються позитивно; нейсерії — негативно. До патогенних К. належать стафілококи, стрептококи, нейсерії. Форма К. характерна для окремих особин багатьох груп бактерій, напр., рикетсій, актиноміцетів та ін.

Борисов Л.Б., Фрейдлин И.С. Краткий словарь микробиологической терминологии. — М., 1975; Словник з мікробіології, вірусології, імунології та інфекційних захворювань / За ред. проф. Г.К. Палія. — Вінниця, 1995.