КИСЛОТА ПАНГАМОВА

КИСЛОТА ПАНГАМОВА (вітамін В15, антианоксичний фактор). К.п. є складним естером глюконової кислоти і диметилгліцину (N-диметилгліциновий естер глюконової кислоти).

Kislota_pangamova.ai

Виділена в 1950 р. Кребсом з екстрактів печінки та насіння різних рослин. У 1955 р. Кребс визначив її хімічну будову та синтезував. Молекула К.п. містить лабільні метильні групи, які за участі специфічних метилтрансфераз можуть бути перенесені на різні субстрати, що забезпечує роль цієї сполуки як важливого донора метильних груп під час синтезу деяких БАС, зокрема, холіну, метіоніну, креатинфосфату, катехоламінів, стероїдних гормонів. У зв’язку з цим для К.п. характерним є досить виражений ліпотропний ефект, вона запобігає жировій інфільтрації печінки, а також активує дихальні ферменти тканин, зокрема, сукцинатдегідрогеназу і цим сприяє синтезу АТФ і збереженню функцій тканин в умовах гіпоксії, виступає як детоксикант при отруєнні алкоголем, наркотичними препаратами, хлорорганічними сполуками, антибіотиками тетрациклінового ряду.

У медичній практиці препарат К.п. використовують у вигляді кальцієвої солі. ЛП Пангамат кальцію проявляє сильний антигіпоксичний ефект, тому найважливіша сфера застосування препарату — лікування серцево-судинних захворювань, пов’язаних з недостатністю окиснювального обміну. Пангамат кальцію призначається для лікування нападів стенокардії, порушень ритму серця і для покращання коронарного кровообігу, він є ефективним препаратом при лікуванні хворих на гіпертонічну хворобу, атеросклероз, чинить позитивний вплив на ліпідний обмін. К.п. впливає на функціональний стан надниркової залози, підвищує продукцію гормонів. Позитивні результати одержані при лікуванні захворювань шкіри, а також інтоксикацій.

Биохимия / Под ред. Е.С. Северина. — М., 2003; Боєчко Ф.Ф., Боєчко Л.О. Основні біохімічні поняття, визначення і терміни. — К., 1993; Гонський Я.І., Максимчук Т.Т. Біохімія людини. — Тернопіль, 2001.


Інші статті автора