КАРПУЛЯРНА СИСТЕМА ДЛЯ ІН’ЄКЦІЙ

Карпулярна система для ін’єкцій — спеціальний шприц, карпула, голка з двома гострими кінцями в пластмасовому контейнері, використовується у медичній практиці для введення ін’єкційних розчинів. Карпулярна система для ін’єкцій має низку переваг перед іншими видами пакування, а саме: зручність застосування, безболісність уведення ін’єкційних розчинів, максимальна чистота і стерильність розчину, точність дозування АФІ, що підвищує ефективність і якість лікування. При проведенні ін’єкції карпулами травмуюча дія мінімальна, оскільки використовується спеціальний карпулярний шприц.

Перші карпули були створені в 1917 р. під час Першої світової війни американським військовим хірургом Харвеєм Куком.

Карпула (картридж, спеціальна циліндрична ампула) являє собою циліндричну трубку зі спеціального скла, один кінець якої закритий гумовою мембраною й утримується алюмінієвим ковпачком, а інший закритий гумовою пробкою — поршнем (плунжером), що легко переміщується при натисненні на нього поршнем карпулярного шприца.

Корпус карпули виготовлений зі скла і покритий силіконом, що дає плунжеру можливість вільно ковзати по стінках корпусу карпули, створюючи плавність і рівномірність уведення розчину через тонку голку карпулярного шприца. Крім того, силіконове покриття служить бар’єром між розчином та склом і запобігає процесу його вилуження.

Виробництво розчинів у карпулах здійснюється аналогічно до виготовлення ін’єкційних розчинів в асептичних умовах відповідно до вимог належної виробничої практики. Принципова схема технології виробництва ін’єкційних розчинів у карпулах включає такі основні стадії: підготовку виробництва, готування і стерилізація розчину методом фільтрації, наповнення та укупорка карпул, контроль якості, упакування, маркування і відвантаження готової продукції.

В Україні в карпулах виготовляють розчини інсуліну та розчин артикаїну для місцевої анестезії у стоматології.

Обезболивание в условиях стоматологической клиники / А.Ф. Бизяев, С.Ю. Иванов, А.В. Лепилин и др. — М., 2002; Processing cartridges // BAUSCH + STROEBEL. — Machine Company: Brochure, 1997.


Інші статті автора