КАЛЬЦИТОНІН

Кальцитонін (тирокальцитонін) — гормон, за хімічною природою одноланцюговий поліпептид, який складається з 32 амінокислотних залишків. Гормон секретується парафолікулярними К-клітинами щитовидної залози (у невеликій кількості — клітинами паращитовидних залоз) у вигляді високомолекулярного білка-попередника, який перетворюється на активний гормон при частковому протеолізі. Секреція К. зростає при значному підвищенні концентрації Са2+ в крові. Секрецію К. стимулює також гормон ШКТ — гастрин. К. — антагоніст паратгормону (паратирину) і разом з ним забезпечує механізми регуляції кальцієво-фосфорного обміну. Він знижує концентрацію Са2+ і фосфатів у крові. Основний орган-мішень для К. — кістка, де гормон гальмує резорбцію матриксу кісткової тканини остеокластами та остеоцитами і тим самим пригнічує вивільнення Са2+, фосфатів та органічних речовин із кісткового матриксу. Це призводить до зниження рівня Са2+, фосфату та гідроксипроліну в крові. При цьому зменшується екскреція Са2+ і оксипроліну із сечею. Зазначені ефекти є наслідком гальмуючої дії гормону на активність остеокластів — К. є потужним інгібітором остеокластів. У кістковій тканині рецептори К. знаходяться лише на остеокластах. При хворобі Педжета, коли різко прискорені як резорбція кістки, так і її утворення, К. чинить тривалу та виражену дію на остеокласти. Це значною мірою пояснює позитивну дію К. при лікуванні хвороби. Один з ефектів К. полягає в гальмуванні секреції гастрину. Оскільки гастрин стимулює секрецію К., а останній гальмує секрецію гастрину, припускають, що гормон може відігравати роль у травленні та всмоктуванні їжі.

Рівень кальцитоніну підвищується під час вагітності та в період годування грудьми, що свідчить про фізіологічну роль кальцитоніну в захисті організму матері від надлишкових втрат Са2+. Швидкість секреції К. у жінок дуже залежить від рівня естрогенів і при їх нестачі знижується. Це викликає прискорення мобілізації кальцію з кісткової тканини, що призводить до розвитку остеопорозу.

Клінічні прояви недостатності К. не виявлені. Підвищене утворення гормону має місце при медулярній тиреокарциномі: рівень кальцитоніну часто у тисячі разів перевищує норму, однак це дуже рідко супроводжується гіпокальціємією.

Фармацевтичні препарати К. (кальцитрин, міакальцик) використовують у терапії пацієнтів із гіперкальціємією різної природи, напр., при деформівному оститі (хворобі Педжета), остеопорозах (клімактеричному, стероїдному, паратиреоїдному та ін.); при фіброзній дисплазії та складному травматичному ураженні кісток.

Марри Р., Греннер Д., Мейес П., Родуэлл В. Биохимия человека: В 2 т. — М., 1993; Боєчко Ф.Ф., Боєчко Л.О. Основні біохімічні поняття, визначення і терміни. — К., 1993; Губський І.Ю. Біологічна хімія. — К.–Тернопіль, 2000.


Інші статті автора