ІМПЛАНТАЦІЙНІ ТЕРАПЕВТИЧНІ СИСТЕМИ

ІМПЛАНТАЦІЙНІ ТЕРАПЕВТИЧНІ СИСТЕМИ (лат. implantabulettae s. pelettae, tabulettae pro implantatione, tabulettae–depot) — імплантаблети або пелети, таблетки для імплантації, таблетки депо (стерильні тритураційні таблетки з пролонгованим вивільненням високочистих лікарських речовин для введення під шкіру). І.т.с. мають форму невеликих дисків або циліндрів. Виготовляються без наповнювачів.

На сьогодні поширені ЛП зі стероїдними гормонами. Вони вводяться в організм шляхом підшкірної імплантації на внутрішній поверхні плеча у формі віяла (рис. 1).

Implantacijni_terapevt_sys_1.eps

Рис. 1. І.т.с. Норплант

Гормон дифундує крізь полідиметилсилоксанову мембрану (стінку) з постійною швидкістю з мікрокапсульованих кристалів.

Цікавою є також І.т.с., в якій вивільнення діючої речовини активується під тиском пари. Така система складається з резервуара, в якому утримується інфузійний розчин з діючою речовиною, і насоса, відокремленого перегородкою (рис. 2).

Implantacijni_terapevt_sys_2.eps

Рис. 2. Імплантаційна інфузійна система

Насосне відділення містить рідину (фторвуглець), що випаровується при температурі тіла людини, створює певний тиск у пристрої, стискає мембрану насоса і викидає розчин з діючою речовиною в кровотік. Швидкість вивільнення ліків з нього залежить від в’язкості препарату, тиску пари і розміру отвору викидання. Такі пристрої передбачені для вливання антикоагулянтів (гепарину) і морфіну пацієнтам з інтенсивним болем при раку в останній стадії.

Фармацевтичні та медико-біологічні аспекти ліків / І.М. Перцев, О.Х. Пімінов, М.М. Слободянюк та ін.; за ред. І.М. Перцева. — Вінниця, 2007; American Pharmacy. Implantable Pump for Morphine. NS24:20. — 1984; Blackshear P.J., Rohde T.D., Grotting J.C. Control of Blood Glucose in Experimental Diabetes by Means of a Totally Implantable Insulinum Infusion Device. Diabetes, 1979. — Vol. 28 (7).


Інші статті автора