ІМІДОСЕЧОВИНА

ІМІДОСЕЧОВИНА, Imidurea (USP); N,N»–Methylenebis{N’-[3-(hydroxymethyl)-2,5-dioxo-4-imidazolidinyl]urea} (CAS № 39236–46–9).

C11H16N8O8                                                           Мол. м. 388,29
безводної І.

C11H16N8O8∙Н2О                                                 Мол. м. 406,33
моногідрат І.

Imidurea.eps

І. — білий, сипкий, гігроскопічний порошок без запаху, який одержують з використанням цілої низки хімічних реакцій. Має такі властивості: рН=6,0–7,5 (1% водний розчин); вологість ≤3%; залишок при згоранні ≤3%; вміст азоту — 26,0–28,0%; розчинна у воді (1:0,5), 30% етанолі (1:0,8), етиленгліколі (1:0,7), пропіленгліколі (1:0,8) та гліцеролі; малорозчинна в метанолі, 90% етанолі, 70% етанолі (1:330), 60% етанолі (1:25), 50% етанолі (1:2,5), кунжутній олії; практично нерозчинна в мінеральних маслах та пропан-2-олії; сумісна з іншими консервантами, в т.ч. із сорбіновою кислотою та четвертинними амонієвими сполуками; сумісна з більшістю допоміжних речовин, включаючи протеїни, неіонні ПАР та лецитин.

І. входить до складу фармацевтичних та косметичних препаратів місцевого застосування як антимікробний консервант широкого спектра дії. Має антимікробну та протигрибкову активність (таблиця). Використовується в концентрації 0,03–0,5% та діє при рН 3,0–9,0. Найкращу антимікробну активність виявляє в кислому середовищі. При комбінації з іншими антимікробними консервантами спостерігається синергізм дії.

Таблиця. Інгібуюча концентрація імідосечовини

Мікроорганізм МІК, мг/мл
Aspergillus niger
Candida albicans
Escherichia coli
Klebsiella pneumoniae
Penicillium notatum
Pseudomonas aeruginosa
Pseudomonas cepacia
Pseudomonas fluorescens
Staphylococcus aureus
8000
8000
2000
2000
8000
2000
2000
2000
1000

Зберігається в герметичних контейнерах, у сухому та прохолодному місці.

Подібні до І. властивості має діазолідинілсечовина, Diazolidinyl urea (CAS № 78491–02–8); син.: Germall II, N-(hydroxymethyl)-N-(1,3-dihydroxymethyl-2,5-dioxo-4-imidazolidinyl)-N’-(hydroxymethyl) urea.

C11H14N4O7, мол. м. 278,23. Д. — білий, сипкий, гігроскопічний, добре розчинний у воді порошок з характерним приємним запахом. Д. є найбільш ефективним антимікробним консервантом серед представників групи похідних імідазолідинілу. Використовується в концентрації 0,1–0,5%, діє при рН 3,0–9,0.

Hoepfner E., Reng A., Schmidt P.C. Fielder Encyclopedia of Excipients for Phsrmaceuticals, Cosmetics and Related Areas, 5th edition. Aulendorf: Edito Cantor Verlag, 2002; Handbook of Pharmaceutical Excipiets / Edit by R.C. Rowe, P.J. Sheskey, S.C. Owen. — London-Chicago, 2006.