ІЗОПРОПІЛМІРИСТАТ

ІЗОПРОПІЛМІРИСТАТ, Isopropylis myristas (PhEur), Isopropyl myristate (BP, USPNF), l-Methylethyl tetradecanoate (CAS № 110–27–0); син.: isopropyl ester of-myristic acid — суміш етерів пропан-2-олу та насичених жирних кислот (головним чином, міристинової). Це прозора, безбарвна, майже без запаху рідина з низькою в’язкістю, застигає при 5° С.

С17Н34О2                                                     Мол. м. 270,5

Isopropylis myristas.eps

І. має такі властивості: Tкип =140,2 °С (при 266 Па), Tзайм =153,5 °С (у закритій чашці); розчинний в ацетоні, хлороформі, етиловому спирті (95%), етилацетаті, жирних спиртах, жирах, нелетких оліях, рідких вуглеводнях. Розчиняє численні види восків, холестерол (ланолін); практично нерозчинний в гліцерині, гліколях, воді; в’язкість (динамічна) — 5–7 мПа·с при 25 °С.

У фармацевтичній технології використовується як нежирна пом’якшувальна речовина, яка легко абсорбується шкірою, та як складовий компонент напівтвердих основ, як розчинник багатьох АФІ у ЛП для місцевого застосування. Використовується в оліях для ванн, в макіяжній косметиці, продуктах за доглядом волосся та нігтями; входить до складу кремів (1–10%), лосьйонів, губних помад, бальзамів для гоління, дезодорантів тощо (0,03–0,3%), вушних суспензій (0,024%), вагінальних кремів, мікроемульсій (<50%), аерозолів (2,0–98,0%), очищувальних або дезінфікуючих препаратів (0,003–0,03%) та парфумерних засобів (0,5–2,0%), мил (0,03–0,3%). Як самоемульгувальний компонент входить до складу охолоджувального крему і використовується як наповнювач для виготовлення дерматологічних ЛП та в косметиці (стабільних сумішей води і гліцерину). І. використовується як пенетрант для трансдермальних препаратів при ультразвуковій терапії та іонофорезі; для виготовлення гелів типу вода/олія, емульсій з пролонгованим вивільненням АФІ та різних мікроемульсій (як добавка, що підвищує вивільнення діючих речовин із мікросфер).

Ayannides C.A., Ktistis G. Stability estimation of emulsions of isopropyl myristate in mixtures of water and glycerol // J. Cosmet. Sci. — 2002. — № 53; Fang J.Y., Fang C.L., Huang Y.B. Transdermal iontopheresis of sodium nonivaride acetate III: combined effect of pretreatment by penetration enhancers // Int. J. Pharm. — 1997/ — № 149; Jimenez S.M.M., Fresno C.M.J., Selles Flores E. Proposal and pharmacotechnical study of a modern dermo-pharmaceutical formulation for cold cream // Boll. Chim. Farm. — 1996. — № 135; Schaefer M.J., Singh J. Effect of isopropyl myristic acid ester on the physical characteristics and in vitro release of etoposide from PLGA microspheres // AAPS Pharm. Tech. Sci. — 2000. — № 1.