ОЛІЯ ПЕРСИКОВА

ОЛІЯ ПЕРСИКОВА (Оleum рersicorum) — жирна олія, яку одержують холодним пресуванням насіння таких рослин підродини оливкових — Prunoideae: персик звичайний — Percica vulgaris Mill., абрикос звичайний — Armebiaca vulgaris Lam., слива домашня — Prunus domestica L., слива розчепірена (алича) — Prunus divaricata, Ledeb.

О.п. — прозора жирна рідина світло-жовтого кольору, без запаху або зі слабким своєрідним запахом, приємного олійного смаку. На повітрі не висихає. При температурі –10°С олія не повинна застигати, залишаючись рідкою та прозорою, допускається лише виникнення тонкої плівки на поверхні олії. Розчинна в 60 ч. абсолютного спирту, легкорозчинна в етері, хлороформі; густина — 0,914–0,920; показник заломлення — 1,470–1,473; кислотне число не більше 2,5; число омилення — 185–195; йодне число — 96–103.

Застосовують як розчинник для виготовлення ін’єкційних розчинів (кризанолу, камфори, дезоксикортикостерону ацетату, діетилетильбестролу пропіонату, ергокальциферолу, прогестерону, ретинолу ацетату, синестролу, тестостерону пропіонату), зависів (бійохінолу, бісмоверолу). Входить до складу спермацетової мазі, емульсій, тетрациклінової мазі, стоматологічної пасти. Ніжна проносна лікарська речовина.

 Жогло Ф.А. Неводні розчинники: характеристика, властивості та застосування в технології готових лікарських форм. — Львів, 2002.


Інші статті автора