АПАРАТ

АПАРАТ (лат. арраrаtus — устаткування) — прилад (технічний пристрій, устаткування), за допомогою якого отримують певний продукт шляхом зміни фізичних або хімічних властивостей вихідної сировини або здійснюється її фасування та упакування. А. використовують у хімічній, фармацевтичній, біологічній, харчовій, металургійній та інших галузях промисловості для проведення певних технологічних процесів. Характерною ознакою А. є обов’язкова наявність робочого елемента і робочого простору, у якому відбувається процес. У більшості А. використовують перемішувальні пристрої. А. призначені для виконання певного технологічного процесу, потребують дотримання необхідних умов (температури, тиску, швидкості руху, взаємного контакту потоків, механічних, теплових та інших параметрів). За характером виконання технологічного процесу А. можуть бути безперервної чи періодичної дії; за рівнем автоматизації — автоматизовані, напівавтоматизовані чи неавтоматизовані; за конструктивними ознаками — вертикальні чи горизонтальні, а також можуть відрізнятися за іншими конструктивними або технологічними особливостями (встановлені стаціонарно або рухомі).

У фармацевтичній промисловості всі А. можна розподілити на такі основні групи: теплообмінні, випарні, колонні, сушильні, кристалізатори, гранулятори, А. з перемішувальними пристроями та без них (фільтрувальні А., екстрактори та ін.). Перед використанням їх необхідно обробляти таким чином, щоб А. відповідали санітарно-гігієнічним вимогам з метою запобігання забруднення продукції, що виготовляється.

 БСЭ. — М., 1969. — Т. 2; Советский энциклопедический словарь / Гл. ред. А.М. Прохоров. — М., 1987.