АНТИАГРЕГАНТНІ ПРЕПАРАТИ

Антиагрегантні препарати (лат. praeparata antiagregantia < грец. anti — проти + лат. agregatio — злипання; син.: антиагреганти) — препарати, що інгібують агрегацію тромбоцитів і еритроцитів.

Антиагрегантні препарати зменшують їх здатність до склеювання і прилипання (адгезії) до ендотелію кровоносних судин. Знижуючи поверхневий натяг мембран еритроцитів, вони полегшують їх деформування при проходженні крізь капіляри і поліпшують плинність крові. Антиагрегантні препарати здатні не тільки запобігати агрегації, а й викликати дезагрегацію вже агрегованих кров’яних пластинок. Застосовують їх для запобігання утворення розвитку післяопераційних тромбів, тромбоемболічних ускладнень при ішемічній хворобі серця та інфаркті міокарда і при інших захворюваннях з підвищеним ризиком тромбоутворення.

Інгібуючий вплив на агрегацію тромбоцитів (еритроцитів) чинять ЛП різних фармакологічних груп (органічні нітрати, антагоністи іонів кальцію, похідні пурину, протигістамінні препарати та ін.). Виражену антиагрегантну дію мають деякі НПЗП, проте з відповідною метою застосовують лише ацетилсаліцилову кислоту. Аналогічну дію виявляють препарати інших фармакологічних груп: дипіридамол, тиклопідин, дазоксибен, ридогрел, епопростенон, антуран. Ацетилсаліцилова кислота на сьогодні є основним представником А.п. Вона впливає на спонтанну та індуковану агрегацію і адгезію тромбоцитів, на вивільнення й активацію тромбоцитарних факторів ІІІ та ІV, що тісно пов’язано з впливом на біосинтез, ліберацію і метаболізм простагландинів. У тромбоцитах ацетилсаліцилова кислота, необоротно пригнічуючи активність ЦОГ, зменшує утворення тромбоксану А2 (проагрегаційний фактор). У високих дозах вона також гальмує біосинтез простацикліну та інших антитромботичних простагландинів (D2, Е та ін.). Тому як А.п. ацетилсаліцилова кислота призначається у відносно невисоких дозах (75–325 мг/добу). При поганій переносимості ацетилсаліцилової кислоти призначають інші А.п. з різними механізмами дії.

Залюбовська О.I., Коваль С.Н., Литвинова О.М. Клiнiчна фармакологiя. — Х., 2003; Компендиум 2015 — лекарственные препараты / Под ред. В.Н. Коваленко. — К., 2015; Машковский М.Д. Лекарственные средства. В 2 т. — М., 2002. — Т. 1; Регистр лекарственных средств России. РЛС — Энциклопедия лекарств / Гл. ред. Г.Л. Вышковский. — М., 2003.


Інші статті автора