АЛЬФА-ТОКОФЕРОЛ

АЛЬФА-ТОКОФЕРОЛ (грец. tocos — народження + pherein — нести + ol — хімічне позначення для спирту), RRR-α-Tocopherolum (PhEur), Alpha tocopherol (BP), Tocopherol (JP), Vitamin E (USP), (±)-(2RS,40RS,80RS)-2,5,7,8-Tetramethyl-2-(40,80,120-trimethyltridecyl)-6-chromanol (CAS №10191–41–0); син.: Copherol F1300; (±)-3,4-dihydro-2,5,7,8-tetramethyl-2-(4,8,12-trimethyltridecyl)-2H-1-benzopyran-6-ol; E307; Eastman Vitamin E TPGS; synthetic alpha tocopherol; 5,7,8-trimethyltocol — ряд сполук, близьких за хімічною природою та біологічною дією, що містить 8 різних форм, які виробляються клітинами рослин: альфа-, бета- , гамма- і дельта-токофероли та альфа-, бета-, гамма- і дельта-токотриєноли. Найбільш активною та легкозасвоюваною формою є d-альфа-токоферол, яка також є стандартом для еквівалентного порівняння активності інших форм. α-Т. був відкритий у 1922 р. і отримав п’ятий номер по порядку в алфавітній класифікації. В 1936 р. отримані перші препарати α-Т. шляхом екстракції з олій паростків пшениці, а синтез здійснено в 1938 р.

C29H50O2                                       Мол. м. 430.72

Alpha tocopherol.ai

α-токоферол: R1 = R2 = R3 = CH3;

β-токоферол: R1 = R3 = CH3; R2 = H;

Δ- токоферол: R1 = CH3; R2 = R3 = H;

γ-токоферол: R1 = R2 = CH3; R3 = H;

*Хіральні центри.

Т. містяться в зелених частинах рослин, особливо в молодих паростках злаків, у рослинних оліях (соняшниковій, бавовняній, оливковій, шафрановій, кукурудзяній, арахісовій, соєвій, обліпиховій); а також у м’ясі, жирах, яйцях, молоці, авокадо, у насінні соняшника, мигдалі й арахісі.

Т. природного походження одержують екстракцією або молекулярною дистиляцією парових дистилятів рослинних олій. Напр., альфа-Т. зустрічається в концентраціях 0,1–0,3% в олії зерна пшениці, рапсу, сої, соняшника, зародків пшениці. Бета- і гамма-Т. містять водночас і альфа-Т. Рацемічні синтетичні Т. отримують конденсацією відповідного метильованого гідрохінону з рацемічним ізофітолом.

Європейська Фармакопея, 2005, характеризує α-Т. як прозору, безбарвну або жовтувато-коричневу в’язку маслянисту рідину; Tкип 235 ˚С; густина 0,947–0,951 г/см3; Tспалаху 235 ˚С; nD20 = 1,503–1,507; практично не розчиняється у воді; вільно розчиняється в ацетоні, етанолі, етері та рослинних оліях; несумісний з іонами феруму та срібла (внаслідок окиснення).

У фармацевтичній технології α-Т. широко використовується як допоміжна речовина. В оптимальній концентрації 0,001–0,05% α-Т. входить до складу ЛП як антиоксидант. Окиснення лінолевої кислоти та метиллінолеату зменшується в присутності незначних концентрацій та прискорюється при підвищенні концентрацій α-Т. Антиоксидантні властивості підвищуються при додаванні розчинних в олії речовин — лецетину та аскорбіл пальмітату. Також α-Т. є відмінним розчинником для поганорозчинних діючих субстанцій.

α-Т. є джерелом вітаміну Е. З терапевтичною метою застосовують перорально, парентерально та місцево при м’язових дистрофіях, дерматоміозитах, порушеннях менструального циклу, загрозі зриву вагітності, порушенні функції статевих органів у чоловіків, деяких дерматозах, псоріазі, спазмах периферичних судин. α-Т. завдяки антиоксидантним властивостям використовується в комплексній терапії серцево-судинних захворювань, захворювань очей, для зменшення побічних реакції при лікуванні хіміотерапевтичними препаратами. У педіатричній практиці ефективний при склеродермії та гіпотрофії. Антиканцерогенні властивості α-Т. використовуються для усунення клітин пухлини та підвищення ефективності імунної системи. У порядку зменшення біологічної активності Т. можуть бути розташовані в такій послідовності: α-токоферол > β-токоферол > γ-токоферол > Δ- токоферол.

α-Т. є відносно нетоксичною речовиною і не викликає серйозних побічних ефектів при застосуванні в межах терапевтичних доз. Абсорбція Т. у ШКТ залежить від нормальної панкреатичної функції та концентрації жовчі. При застосуванні у високих дозах може виникнути нудота, метеоризм, діарея, а у деяких пацієнтів — підвищення АТ. Надмірно високі дози у період вагітності можуть викликати вроджені дефекти у плода. При тривалому контакті зі шкірою призводить до еритеми та контактного дерматиту. Нестача α-Т. призводить до виникнення нервових та м’язових розладів, таких як ослаблення рефлексів, труднощі при ходьбі, ослаблення м’язів ока, зменшення чутливості до вібрацій, а також скорочення тривалості життя червоних кров’яних клітин. Добова потреба у вітаміні Е становить 200–400 MО для дорослих і 50–100 MО для дітей і, за рекомендацією ВООЗ, не має перевищувати 0,15–2,0 мг/кг маси тіла.

Т. необхідно зберігати у середовищі інертного газу в герметичних контейнерах зі світлозахисних матеріалів у сухому прохолодному місці.

Подібні до α-Т. властивості мають такі речовини: d-альфа-токоферол; d-альфа-токоферол ацетат; dl-альфа-токоферол ацетат; d-альфа-токоферол сукцинат; dl-альфа токоферол сукцинат; β-токоферол; Δ- токоферол; γ-токоферол.

d-Альфа-токоферол, d-Alpha tocopherol (CAS №59–02–9); син.: natural alpha tocopherol; (+)-(2R,4’R,8’R)-2,5,7,8-tetramethyl-2-(4’,8’,12’-trimethyltridecyl)-6-chromanol; d-α-tocopherol; vitamin E; C29H50O2; мол. м. 430,72 — прозора масляниста рідина жовтого або жовто-зеленого кольору, практично без запаху; Tпл 2,5–3,5 ˚С; питома вага 0,95; практично не розчиняється у воді; розчиняється в етанолі (95%); змішується з ацетоном, хлороформом, етером та рослинними оліями.

d-Альфа-токоферол ацетат, d-Alpha tocopheryl acetate (CAS №58–95–7); син.: (+)-(2R,4’R,8’R)-2,5,7,8-tetramethyl-2-(4’,8’,12’-trimethyltridecyl)-6-chromanyl acetate; d-α-tocopheryl acetate; vitamin E; C31H52O3; мол. м. 472,73 — прозора масляниста рідина жовтого або жовто-зеленого кольору, практично без запаху, на холоді замерзає, перетворюючись на тверду речовину; Tпл 28 ˚С; nD25 [a]D25 0,25˚ (10% хлороформний розчин); практично не розчиняється у воді; розчиняється в етанолі (95%); змішується з ацетоном, хлороформом, етером та рослинними оліями; руйнується під дією алкалоїдів.

dl-Альфа-токоферол ацетат, dl-Alpha tocopheryl acetate (CAS №7695–91–2); син.: (±)-3,4-dihydro-2,5,7,8-tetramethyl-2-(4,8,12-trimethyltridecyl)-2H-1-benzopyran-6-ol acetate; (±)-(2RS,4’RS,8’RS)-2,5,7,8-tetramethyl-2-(4’,8’,12’-trimethyl-tridecyl)-6-chromanyl acetate; (±)-α-tocopherol acetate; α-tocopheroli acetas; all-rac-α-tocopheryl acetate; dl-α-tocopheryl acetate; vitamin E; C31H52O3, мол. м. 472,73 — прозора масляниста рідина, жовтого або жовто-зеленого кольору, практично без запаху; щільність 0,953 г/см3; Tпл 27,5 ˚С; nD20 = 1,4950–1,4972; практично не розчиняється у воді; вільно розчиняється в ацетоні, хлороформі, етанолі, етері та рослинних оліях; розчиняється в етанолі (95%). Нестійкий до дії лугів. На відміну від α-Т., більш стійкий до дії кисню повітря, сонячних та УФ-променів.

d-Альфа-токоферол сукцинат, d-Alpha tocopheryl acid succinate (CAS №4345-03-3); син.: (+)-a-tocopherol hydrogen succinate; d-a-tocopheryl acid succinate; vitamin E; C33H54O5, мол. м. 530,8 — білий порошок без запаху; Tпл 76,0–77,0 ˚С; практично не розчиняється у воді; незначно розчиняється в розчинах лугів; розчиняється в ацетоні, етанолі (95%), етері та рослинних оліях; добре розчиняється в хлороформі. Нестійкий до дії лугів.

dl-Альфа-токоферол сукцинат, dl-Alpha tocopheryl acid succinate (CAS №17407–37–3); син.: (±)-a-tocopherol hydrogen succinate; dl-α-tocopheryl acid succinate; dl-α-tocopherol succinate; vitamin E; C33H54O5, мол. м. 530,8 — білий кристалічний порошок без запаху; практично не розчиняється у воді; погано розчиняється в лужних розчинах; розчиняється в ацетоні, етанолі (95%), етері та рослинних оліях; добре розчиняється в хлороформі. Нестійкий до дії лугів.

β-Токоферол, Beta tocopherol (CAS №148–03–8); син.: cumotocopherol; (±)-3,4-dihydro-2,5,8-trimethyl-2-(4,8,12-trimethyltridecyl)-2H-1-b-benzopyran-6-ol; 5,8-dimethyltocol; neotocopherol; dl-b-tocopherol; vitamin E; p-xylotocopherol; C28H48O2, мол. м. 416,66 — блідо-жовта в’язка олія; практично не розчиняється у воді; вільно розчиняється в ацетоні, хлороформі, етанолі (95%), етері та рослинних оліях; [a]D25 + 6,37˚. Менше біологічно активний, ніж α-Т. Стійкий до нагрівання, дії лугів та кисню повітря.

Δ-Токоферол, Delta tocopherol (CAS №119–13–1); син.: (±)-3,4-dihydro-2,8-dimethyl-2-(4,8,12-trimethyltridecyl)-2H-1-benzopyran-6-ol; E309; 8-methyltocol; dl-δ-tocopherol; vitamin E; C27H46O2, мол. м. 402,64 — блідо-жовта в’язка олія; практично не розчиняється у воді; вільно розчиняється в ацетоні, хлороформі, етанолі (95%), етері та рослинних оліях. Володіє найкращими антиоксидантними властивостями серед усіх токоферолів.

γ-Токоферол, Gamma tocopherol (CAS № 7616–22–0); син.: (±)-3,4-dihydro-2,7,8-trimethyl-2-(4,8,12-trimethyltridecyl)-2H-1-benzopyran-6-ol; 7,8-dimethyltocol; E308; dl-γ-tocopherol; vitamin E; o-xylotocopherol; C28H48O2, мол. м. 416,66 — блідо-жовта в’язка олія; практично не розчиняється у воді; вільно розчиняється в ацетоні, хлороформі, етанолі (95%), етері та рослинних оліях; [a]D25 — 2,4˚ (в 95% етанолі). Менше біологічно активний, ніж α-Т. Стійкий до дії лугів та нагрівання; повільно окиснюється під дією кисню повітря; під дією світла змінює колір.

Компендиум 2015 — лекарственные препараты / Под. ред. В.Н. Коваленко. — К., 2015; Никитюк В.Г., Привалова Э.Г. Токоферолы — важнейшие природные антиоксиданты. Изучение фракционного состава токоферолов препарата «Липохромин» // Провізор. — 199. — № 13; Strickley R.G. Solubilizing excipients in oral and injectable formulations // Pharm. Res. — 2004. — № 21.


Інші статті автора