ХОЛЕСТЕРОЛ

ХОЛЕСТЕРОЛ, Cholesterol (BP, JP, USPNF), Colesterolum (Ph Eur), Chotest-5-en-3β-ol (CAS № 57–88–5), син.: Cholesterin — стерол, який виявляють у всіх тканинах організму, особливо в головному і спинному мозку, а також є головною складовою каменів сечового міхура. Х. зустрічається у вигляді білих або жовтуватих, майже безбарвних перлинних пластин, голок, порошку або гранул. При тривалій дії світла та повітря набуває жовто-коричневого кольору.

С27Н46О                                Мол. м. 386,67

Holesterol.eps

Х. зазвичай має такі фізико-хімічні характеристики: густина — 1,052 г/см3 (для безводної форми), Ткип — 360 °С, Тпл — 147–150 °С, [α]20D –39,5° (2% розчин у хлороформі), –31,5° (2% розчин в етері); розчинний в ацетоні, бензині (1:7), хлороформі (1:4,5), етанолі (95% 1:78, розчинність знижується з підвищенням температури), етері (1:2,8), гексані (1:52), ізопропіл міристаті (1:19), метанолі (1:153 при 20 °С), у рослинних оліях; нерозчинний у воді. Х. стабільний при зберіганні в добре закритих контейнерах у захищеному від світла місці.

Отримують зазвичай зі спинного мозку великої рогатої худоби шляхом екстрагування петролейним етером або із жиру. Очищають багаторазовим бромуванням. Х., отриманий з природної сировини, має холестанол та інші насичені стироли. Використання Х., отриманого із сировини тваринного походження, обумовлює ризик інфікування губчатою енцефалопатією пріонного походження. Тому були розроблені синтетичні методи виробництва Х.

Х. використовують у виробництві фармацевтичних і косметичних препаратів як емульгатор та пом’якшувальну речовину в концентрації 0,3–5,0%. Наявність Х. в мазі зумовлює водоабсорбційні властивості.

Подібні Х. властивості мають ланолін, водний ланолін, спирти шерстяного воску.

Жогло Ф., Возняк В., Попович В. та ін. Допоміжні речовини та їх застосування в технології лікарських форм. — Львів, 1996; Harwood R.J., Cohen E.M. Solubility of cholesterol in isopropyl myristate // J. Soc. Cosmet. Chem. — 1997. — № 28.