ТАЛЬК

ТАЛЬК, Talcum (Ph Eur), Talc (USP, JP, CAS № 14807-96-6), Purificol talc (BP), син.: Altalc, E 5536, Hydrous magnesium silicate, magnesium hydrogen metasilicate, Purtalc — очищений, гідратований силікат магнію з приблизною формулою Mg6(Si2O5)4(OH)4; може мати як домішки у невеликих кількостях алюмінію силікат і залізо. У природі зустрічається у вигляді гідрополісилікатного мінералу. Ступінь чистоти залежить від джерела видобування. Напр., італійський тип Т. містить домішки алюмінію та феруму оксидів, французький — алюмінію оксид, а американський — кальцію карбонат чи алюмінію оксид. Природний Т. подрібнюється і очищується флатацією з метою усунення домішок (азбесту, доломіту, іроноксиду), магнієвих та карбонових мінералів. Потім Т. обробляється розведеною хлоридною кислотою, промивається водою та висушується.

Очищений Т. — дрібний білий або сірувато-білий із зеленуватим відтінком без запаху і смаку кристалічний лускоподібний порошок, м’який, жирний і ковзкий на дотик, добре адгезивний до шкіри (рисунок).

Talk.tif

Рисунок. Т. (виробник «Charles B Chrystal Co., Inc.») 1200×

Зазвичай має такі властивості: адсорбує воду (при Т 25 °С та вологості повітря 90%). Розмір часток різниться залежно від марки та виробника. Існує 2 марки Т.: перша, де ≥99% часток проходить крізь сито з діаметром отворів 74 мкм та друга марка, де ≥99% часток проходить крізь сито з діаметром отворів 44 мкм; рН 7,0–10,0 (для 20% в/о водної дисперсії); твердість (за Mohs) — 1,0–1,5; показник заломлення nD20 = 1,54–1,59; практично нерозчинний у розбавлених кислотах, лугах, органічних розчинниках і воді; питома вага — 2,7–2,42, питома поверхня — 2,41–2,42 м2/г.

Т. — стабільний матеріал і може стерилізуватися нагріванням при 160 °С не менше 60 хв; може стерилізуватися також за допомогою етилен оксиду та гамма-випромінювання; несумісний із четвертинними амонієвими сполуками. Т. нетоксична речовина. Однак його інтраназальне та в/в застосування викликає гранульоми тканин. Контамінація рани або порожнин Т. також може викликати гранульоми, тому він не використовується для обсипання хірургічних рукавичок. Інгаляції Т. викликають подразнення та респіраторні порушення у дітей. Т., забруднений великими кількостями гексахлорофену, зумовлює необоротну нейротоксичність.

Т. використовується при виробництві таблеток, присипок як ковзна речовина й наповнювач (таблиця), впливає на сипкість грануляту, має антистатичну й антиадгезійну властивості.

Таблиця. Використання Т. у виробництві ліків

Використання Концентрація, %
У присипках 90,0–99,0
Як жирна, антифракційна, ковзна речовина 1,0–10,0
Наповнювач (у таблетках і капсулах) 5,0–30,0

Дія Т. як ковзної речовини зумовлена кристалічною структурою силікатів, зокрема, для Т. ланцюгово-стрічкової структури. У Т. кристали розділені на поодинокі (відокремлені) лусочки-пластинки, які при мінімальному тиску пересуваються одна відносно одної, створюючи відчуття жирності. Висока подрібненість Т. зменшує його ковзну властивість.

Гідрофобізувальна і адсорбційна дія Т. зумовлює його застосування в процесах дражирування, нанесення на таблетки, а також при виготовленні присипок, пілюль, суспензій у дерматологічній практиці. Поряд з цим додавання Т. у великих кількостях при виробництві таблеток може сповільнювати час розпадання таблеток, зменшувати механічну міцність, сповільнювати всмоктування лікарської речовини із травного тракту. Крім цього, Т. чинить подразнювальну дію на слизову оболонку шлунка, викликаючи при цьому талькогранульому. Деякі сорти Т. впливають на стабільність лікарських речовин, напр. ацетилсаліцилової кислоти. Це зумовило обмеження використання Т. у виробництві таблеток і присипок в останні роки. Проте він використовується для пролонгації розчинності діючих речовин у терапевтичних системах із контрольованим вивільненням та в складі покриття повільнорозчинних пелет.

Т. як природний матеріал може містити мікроорганізми, тому повинен стерилізуватися, якщо використовується як присипка. Т. використовується також для освітлення рідин, у косметиці, харчовій промисловості завдяки його ковзній властивості.

Т. зберігається у щільно закритих контейнерах у прохолодному, сухому місці.

Жогло Ф., Возняк В., Попович В., Богдан Я. Допоміжні речовини та їх застосування в технології лікарських форм. — Львів, 1996; Dawoodbhai S., Rhodes C.T. Pharmaceutical and cosmetic uses of talc // Drug. Dev. Ind. Pharm. — 1990. — № 16; Dawoodbhai S., Suryanarayan E.R., Woodruff C.W. Optimization of tablet formulations containing talc // Drug. Dev. Ind. Pharm. — 1991. — № 17; Handbook of Pharmaceutical Excipiets / Ed. by R.C. Rowe, P.J. Sheskey, S.C. Owen. — London–Chicago, 2006; Wang D.P., Yang M.C., Wong C.Y. Formulation development of oral controlled release pellets of diclofenac sodium // Drug. Dev. Ind. Pharm. — 1997. — № 23.


Інші статті автора