ЛІТІЮ КАРБОНА́Т

ЛІТІЮ КАРБОНАТ (Lithii carbonas).

Li2CO3                              Мол. м. 73,9

АФІ синтетичного походження. Білий порошок, малорозчинний у воді, практично нерозчинний у спирті. Зберігають у щільно закритому контейнері.

Ідентифікують за забарвленням полум’я в червоний колір; за реакціями на карбонат; за залишком, що утворюється після випарювання субстанції на водяному нагрівнику з розчином кислоти хлористоводневої та розчиняється у спирті. Кількісно визначають методом зворотної ацидиметрії (індикатор — розчин метилового оранжевого).

Фармакологічна група. N05A N01 — антипсихотичні препарати.

Фармакологічні ефекти. Виявляє нормотимічну, седативну дію. Конкурує на рівні мембран з іонами магнію, калію, кальцію і натрію. Гальмує метаболізм інозитолфосфатів, що модифікують активність медіаторів норадреналіну, серотоніну, допаміну і ГАМК.

Застосування. Маніакальні стани різного генезу. Фазно протікаючі психози.

Компендиум 2015 — лекарственные препараты / Под ред. В.Н. Коваленко. — К., 2015; От субстанции к лекарству / Под ред. В.П. Черных. — Х., 2005; Clarke’s isolation and identification of drugs / Editor A. C. Moffat. — London, 1986; European Pharmacopoeia 5; The Merk index: An Encyclopedia of chemicals, drugs and biological / 13 Ed., N1, 2001.


Інші статті автора