ЛЕЙЦИН

ЛЕЙЦИН (ДФУ), Leucinum (PhEur), Leucine (USPNF), L-Leucine (JP), L- Leucine (CAS № 61–90–5); син.: α-аminoisocaproic acid; L-α-aminoisocaproic acid; 2-amino-4-methylpentanoic acid; 2-amino-4-methylvaleric acid; α-amino-γ-methylvaleric acid; l,2-amino-4-methylvaleric acid; DL-leucine; L-leucine; leu; 4-methylnorvaline — білий кристалічний порошок або блискучі пластівці.

C6H13NO2                                          Мол. м. 131,20

Leucinum.ai

Л. одержують мікробіологічним способом. Має такі властивості: густина — 1,293 г/cм3; константа дисоціації — pKa=2,35 при 13 °С; Tпл 293 °С; розчинний в оцтовій кислоті, етанолі (99%) і воді; практично нерозчинний в етері.

У фармацевтичному виробництві використовується як смакова добавка; експериментально застосовується як антиадгезив з метою запобігання агломерації двонатрієвих кромоглікатних мікрочастинок в інгаляційних препаратах і як мастильний компонент у таблетках. Лейцинові співполімери успішно використовуються для виробництва стійких у воді нанокристалів речовин.

Л. несумісний із сильними окисниками. Л. чутливий до світла й вологи, тому потребує зберігання в герметично закритій тарі у прохолодному, темному, сухому місці.

Abdolhossien R.N., Kambiz G., Mohahhadali B., Morteza R. The effect of vehicle on physical properties and aerosolisation behaviour of disodium cromoglycate microparticles spray dried alone or with L-leucine // Int. J. Pharm. — 2004. — № 285; Amphiphilic amino acid copolymers as stabilizers for the preparation of nanocrystal dispersion / J. Lee, S.J. Lee, J.Y. Choi et al. // Eur. J. Pharm. Sci. — 2005. — № 24.