БІОФЛАВОНОЇДИ

БІОФЛАВОНОЇДИ (вітамін Р; грец. bios — життя + флавоноїди) — група речовин, які підтримують еластичність капілярів, зміцнюють їх стінки та зменшують проникність. Назва «Вітамін Р» — від англійського слова permeability — проникність та угорського слова paprika — червоний перець, з якого він був виділений уперше. Найважливіші Б. належать до флаванолів, флавонолів, похідних халкону і дегідрохалкону. Б. є кристалами жовтого, жовто-зеленого або оранжевого кольору. Більшість Б. добрерозчинні у воді, нерозчинні в етиловому ефірі. Вони є продуктами життєдіяльності рослин. Значна кількість Б. міститься в листі чаю, квітках та листі гречки, софори японської, плодах цитрусових, шипшині, в червоному перці, чорній смородині. Біологічна активність Б. зумовлена їх здатністю гальмувати окиснення аскорбінової кислоти та перекисне окиснення ліпідів. Б. виявляють протизапальну та капілярозміцнювальну дію і впливають на секреторну активність шлунка та печінки. Препарати Б. застосовують при геморагічних діатезах, виразковій хворобі.

Химическая энциклопедия: В 5 т. — М., 1988.