ВІСК АНІОНОАКТИВНИЙ ЕМУЛЬГУВАЛЬНИЙ

ВІСК АНІОНОАКТИВНИЙ ЕМУЛЬГУВАЛЬНИЙ (аніонний емульсійний віск, віск, аніонний емульгатор, емульгуючий віск; Cyclonette Wax; Lanette wax SX BR; Crodex A) — штучно отримана суміш у вигляді лусок, або стружок, або твердої однорідної маси, до складу якої входять цитостериловий спирт, очищена вода та натрію лаурилсульфат або натрієва сіль аналогічного сульфонованого високомолекулярного первинного аліфатичного спирту. Відповідно до Британської Фармакопеї (БФ) (2004) В.а.е. складається з: цитостеарилового спирту — 90 г, натрію лаурилсульфату — 10 г, води очищеної — 4 мл. Одержують шляхом змішування розтопленого цитостеарилового спирту (95 °С) з натрію лаурилсульфатом (або іншим аніонним ПАР) і водою очищеною. Суміш нагрівають до 115 °С і ретельно перемішують до зникнення піни; одержаний сплав швидко охолоджують. Твердий В.а.е. хімічно стабільний, має біле або світло-жовте забарвлення; при нагріванні стає пластичним, а потім прозорою або опалесціювальною рідиною з характерним запахом. Має такі властивості: щільність — 0,97 г/см3, Tспал >100 °С, Tпл — 52 °С, йодне число ≤3,0; число омилення ≤2; розчинний у хлороформі, 95% етиловому спирті, оліях (при нагріванні), нерозчинний у воді (утворює емульсії). В.а.е. сумісний з більшістю кислот (з рН 2,5), лугами, водою; несумісний з натрію алкілсульфатами та сполуками, які містять катіони (четвертинні амонієві сполуки, акрифлавін, антигістаміни та інші азотовмісні речовини, солі полівалентних металів).

В.а.е. використовується в косметології та виробництві ліків, головним чином як емульгатор та ущільнювач. Його додають до жирних або парафінових основ для отримання нежирних емульсій типу вода/олія, які в концентрації до 2% — рідкі емульсії, понад 2% — в’язкі емульсійні системи. Емульсії на основі В.а.е. стійкі, їх можна стерилізувати в автоклавах (у герметично закритих контейнерах). Стабільність емульсій можна підвищити шляхом додавання лугу (обережно, у невеликих кількостях) до водної фази. В.а.е. можна додавати до парафінів. 80% воску у білому м’якому парафіні використовується як замінник мила при лікуванні екземи. У невеликих концентраціях нетоксичний, не викликає подразнення шкіри. Через емульсійну мазь (за прописом БФ) легко проникає сонячне проміння, тому її не використовують при фототерапевтичних процедурах.

Крім В.а.е., відомі неіонний цитомакроголовий емульгувальний віск та катіонний цетримідний емульгувальний віск. Це свідчить про номенклатурну невизначеність восків, що може бути причиною невідповідності вимогам їх специфікацій.

Жогло Ф., Возняк В., Попович В., Богдан Я. Допоміжні речовини та їх застосування в технології лікарських форм. — Львів, 1996; Rowe R.C., Shesky P.J., Owen S.C. Handbook of Pharmaceutical Excipiens. — London — Chicago, 2006;.