ВИНОЛІКУВАННЯ

ВИНОЛІКУВАННЯ — застосування вина з лікувальною метою. Тисячі років тому багатьма народами для лікування застосовували вино у невисоких дозах, наполовину розведене водою. У результаті вивчення цілющих властивостей вина виявлено, що цей напій у незначних дозах може знижувати вірогідність закупорення кровоносних судин, утворення каменів у жовчному міхурі, розвитку онкологічних захворювань, знижує агрегаційні властивості тромбоцитів та відкладення сполук на стінках судин, підвищує рівень ліпопротеїдів високої щільності. Лікувальні властивості характерні лише для натурального білого або червоного вина, а не для сурогатів чи підробок. Вино краще вживати ввечері у незначних дозах. Найкращі лікувальні властивості мають вина України марок «Коктебель», «Чорний лікар», «Сонячна долина», «Кокур», «Портвейн», «Кагор». Дозування індивідуальне — від 10–20 до 50–100 г наполовину з водою у підігрітому вигляді. Можна додавати спеції чи апіпродукти. Найбільш виражену позитивну дію відмічають при лікуванні пацієнтів із захворюваннями серцево-судинної, ендокринної, імунної, кровотворної та нервової систем. Метод В. завжди застосовують у комплексі з грязе-, глинолікуванням, морськими ваннами та прогулянками. Існує також рецептура ліків у вигляді винних настойок; особливо ефективними є певні трав’яні настойки. Гаряче вино зі спеціями (глінтвейн) відновлює сили та захищає від застудних захворювань. В аптеках у продажу є різноманітні бальзами та лікарські настойки вітчизняних та іноземних виробників. Раціональне використання В. та запобігання зловживанню цим методом регламентується лікарем та провізором.

Энциклопедия традиционной народной медицины: Направления. Методики. Практики / Сост. И.М. Минеев. — М., 2002.