ЦИСТЕЇНУ ГІДРОХЛОРИД

ЦИСТЕЇНУ ГІДРОХЛОРИД (Cysteini hydrochloridum), (R)-2-аміно-3- меркаптопропанової кислоти гідрохлорид.

C3H7NO2S. HCI                                                    Мол. м. 175,6

Cysteini hydrochloridum.ai

АФІ синтетичного походження. Білий кристалічний порошок або безбарвні кристали, легкорозчинний у воді, малорозчинний у спирті, практично нерозчинний в етері. Питоме оптичне обертання — від +5,5° до +7,0°(8% розчин у кислоті хлористоводневій). Зберігають у щільно закупореному контейнері у захищеному від світла місці.

Ідентифікують за питомим оптичним обертанням; за ІЧ-спектром поглинання; реакцією з натрію нітропрусидом (фіолетове забарвлення), що переходить у коричнево-червоне, а потім оранжеве; при додаванні кислоти хлористоводневої утворюється зелене забарвлення; методом ХТШ. Кількісно визначають методом йодометрії (індикатор — крохмаль).

Фармакологічна група. А16А А — амінокислоти.

Фармакологічні ефекти. Цистеїн є замінною амінокислотою, що може синтезуватися в організмі з використанням метіоніну. Проте за відсутності останнього або при порушеннях такого перетворення нестача амінокислоти може призвести до порушення обмінних процесів в організмі. Відіграє важливу роль у процесах трансамінування. Цистеїн бере участь також в обміні сірки в організмі; та в обміні речовин кришталика ока. Зміни, що відбуваються в ньому при катаракті, пов’язані з порушенням вмісту у кришталику цієї амінокислоти.

Застосування. Профілактика і лікування вікової, міопатичної, променевої та контузійної катаракти. Протипоказаний при глаукомі.

Компендиум 2015 — Лекарственные препараты / Под ред. В.Н. Коваленко. — К., 2015; Машковский М.Д. Лекарственные средства: Пособие по фармакотерапии для врачей. В 2 ч. Ч.2. — Минск, 1988; От субстанции к лекарству / Под ред. В.П. Черных. — Х., 2005; Clarke’s isolation and identification of drugs / Ed. A.C. Moffat. — London, 1986; European Pharmacopoeia 5; The Merk index: An Encyclopedia of chemicals, drugs and biological. — 13 Ed. — 2001. — № 1.


Інші статті автора