ЦИПРОФЛОКСАЦИН

ЦИПРОФЛОКСАЦИН (ciprofloxacinum), 1-циклопропіл-6-фтор-1,4-дигідро-4-оксо-7-(піперазин-1-іл)хінолін-3-карбонова кислота.

C17H18FN3O3                                          Мол. м. 331,4

Ciprofloxacinum.ai

АФІ синтетичного походження. Блідо-жовтий кристалічний порошок, практично нерозчинний у воді, дуже малорозчинний в етанолі та метиленхлориді, розчинний в кислоті оцтовій розведеній. Зберігають у щільно закритому контейнері в захищеному від світла місці.

Ідентифікують за ІЧ-спектром поглинання субстанції. Кількісно визначають методом неводної ацидиметрії з потенціометричним фіксуванням точки еквівалентності.

Фармакологічна група. J01M A02; S01A X13 — протимікробні препарати групи фторхінолінів.

Фармакологічні ефекти. Протимікробний препарат широкого спектра дії. Має бактерицидну дію, механізм якої зумовлений пригніченням ДНК-гідрази бактерій з порушенням синтезу ДНК, росту та поділу мікроорганізмів. Проявляє найбільшу активність відносно аеробних грамнегативних і грампозитивних бактерій: Pseudomonas aeruginosa, Haemophillus influenzae, Echerichia coli, Shigella spp., Salmonella spp., Neisseria meningitidis, N. gonorrhoeae. Активний відносно багатьох штамів Staphylococcus spp. (що продукують і не продукують пеніциліназу), деяких штамів Enterococcus spp., а також Helicobacter spp., Legionella spp., Mycoplasma spp., Chlamidia spp., Mycobacterium spp. Активний відносно бактерій, які продукують бета-лактамази. Резистентність бактерій до препарату розвивається поволі.

Застосування. Захворювання дихальних шляхів, черевної порожнини і малого таза, кісток, суглобів, шкіри, ЛОР-органів. Інфекції урогенітального тракту, а також післяопераційні інфекції. Для профілактики і лікування інфекцій у хворих з імунодефіцитними станами, зокрема зумовленими імуносупресивною терапією, та при нейтропенії. З обережністю призначають пацієнтам з органічними захворюваннями ЦНС (зокрема епілепсією і значним атеросклерозом судин головного мозку). Протипоказаний до застосування у дітей віком молодше 12 років.

ДФУ. 1-ше вид. — Х., 2001; Компендиум 2015 — Лекарственные препараты / Под ред. В.Н. Коваленко. — К., 2015; От субстанции к лекарству / Под ред. В.П. Черных. — Х., 2005; European Pharmacopoeia 5; The Merk index: Аn Encyclopedia of chemicals, drugs and biological. — 13 Ed. — 2001. — № 1.


Інші статті автора