МЕДИКО-ХІРУРГІЧНА АКАДЕМІЯ

МЕДИКО-ХІРУРГІЧНА АКАДЕМІЯ — вищий медичний навчальний заклад у Росії XVIII–XIX ст., заснований у 1789 р. у Петербурзі. Відділення М.-х.а. діяло при Московському університеті. М.-х.а. — один з перших навчальних закладів Росії, де вивчалися фармацевтичні дисципліни.

У 1808 р. організовано фармацевтичний факультет М.-х.а., студенти якого після 4-річного навчання працювали в фармації. Фармацевтичне відділення М.-х.а. було однією з перших фармацевтичних шкіл у світі.

У 1844 р. група професорів на чолі з М.І. Пироговим розробила та подала на розгляд проект відкриття при М.-х.а. фармацевтичного інституту, який, однак, так і залишився нереалізованим.

У 1879 р. у зв’язку з реформуванням М.-х.а. фармацевтичний факультет було закрито. У 1881 р. вона була перетворена на Військово-медичну академію.

Зархин И.Б. Очерки из истории отечественной фармации XVIII–первой половины XIX ст. — М., 1956; Сало В.М. Роль Петербургской медико-хирургической академии в подготовке фармацевтических кадров в России. — М., 1977. — Т. 14; Семенченко В.Ф. История фармации. — М., 2003.


Інші статті автора