МАСЛО КАКАО

МАСЛО КАКАО (лат. Oleum Cacao, Butyrum Cacao) — однорідні щільні, але крихкі при кімнатній температурі шматки світло-жовтого кольору, приємного смаку та ароматного запаху какао. Одержують М.к. з підсмаженого та очищеного від луски насіння (ядер) тропічного шоколадного дерева Theobroma cacao L. род. Sterculiaceae, в якому його знаходиться 45–55%. Насіння розтирають машинами і шляхом гарячого пресування одержують М.к. Гаряче масло фільтрують та виливають у форми, де воно швидко застигає. При температурі 32–36 °С — рідке, тому що має Tпл 30–34 °С (перетворюється на прозору рідину), тобто нижче, ніж температура людського тіла. При нагріванні вище 35 °С воно важко застигає, при цьому утворюються поліморфні модифікації (a, b, b1) з Tпл 18–34 °С. Найбільш стабільною є b-модифікація. При зберіганні М.к. при температурі 10 °С може утворюватись скловидна модифікація з Тпл 24–26 °С (супозиторії будуть деформуватися в руках хворих). У хімічному відношенні М.к. — рослинний жир щільної консистенції — складні ефіри гліцерину з пальмітиновою, стеариновою, олеїновою, лауриновою, арахісовою та ліноленовою кислотами. М.к. містить 30% олеїнової кислоти, що є причиною його згіркання (згіркає повільно, при цьому біліє та поступово втрачає ароматність). М.к. входить до всіх фармакопей світу. У М.к. не повинно бути домішок тваринних жирів, що визначають пробою Бюрклунда (ДФ Х), кислотне число не повинно перевищувати 2,25, йодне число — 32–38. Легкорозчинне при збовтуванні в ефірі та киплячому безводному спирті. Зберігають М.к. у щільно закритій тарі в прохолодному, захищеному від світла місці. Має пластичні властивості, на чому ґрунтується його застосування як класичної супозиторної основи для приготування супозиторіїв в умовах аптеки методом викачування та пресування. Вперше М.к. застосував у 1766 р. французький аптекар Антуан Бом. М.к. змішується з різними лікарськими речовинами, але його важко використовувати в жаркий період року (погано емульгує воду та водні розчини до 4–5%). М.к. містить життєздатні мікроорганізми, тому супозиторії з водними розчинами лікарських речовин швидко пліснявіють, а самі лікарські речовини розкладаються. При додаванні ланоліну безводного воно перетворюється на пластичну масу. М.к. є складовою інших супозиторних основ, напр. бутиролу (30%).

Використовується у косметології (виявляє загоювальний і тонізуючий ефекти завдяки наявності метилксантину, кофеїну, танінів) та у харчовій промисловості (один із компонентів при виробництві шоколаду). Третина всіх жирів, що містяться в шоколаді, припадає на стеаринову кислоту (що не призводить до підвищення рівня холестерину в крові), інша третина — на мононенасичену олеїнову кислоту (знижує вміст холестерину).

ГФ СССР. — 10-е изд. — М., 1968; Муравьева Д.А. Тропические и субтропические лекарственные растения. — М., 1983; Фармацевтичні та медико-біологічні аспекти ліків / І.М. Перцев, О.Х. Пімінов, М.М. Слободянюк та ін. — Вінниця, 2007.


Інші статті автора