НАТРІЮ ТІОСУЛЬФАТ

НАТРІЮ ТІОСУЛЬФАТ (Natrii thiosulfas).

Na2S2O3∙5H2O                                         Мол. м. 248,2

АФІ синтетичного походження. Безбарвні кристали, які вивітрюються у сухому повітрі. Дуже легкорозчинні у воді, практично нерозчинні у 96% етанолі; розчиняється в кристалізаційній воді при температурі близько 49 °С.

Ідентифікують за знебарвленням розчину йоду; за утворенням білого осаду, який поступово змінює колір на жовтий, потім на чорний — при додаванні розчину аргентум нітрату; після додавання до розчину субстанції кислоти хлороводневої утворюється жовтий осад та газ, який забарвлює йодкрохмальний папір у синій колір; дає характерну реакцію на натрій.

Кількісно визначають йодометрично (індикатор — крохмаль).

Фармакологічна група. V03B06 — антидоти, комплексони.

Фармакологічні ефекти. Антитоксичний, протизапальний, десенсибілізуючий, антипаразитарний.

Застосування. Використовують для ліквідування отруєнь, викликаних сполуками арсену, ртуті та інших важких металів, солями синильної кислоти, йоду та брому. Препарат застосовують при алергічних захворюваннях, артриті, невралгії. Місцево використовують для лікування паразитарних захворювань шкіри (див. Протиотрута).

Літ.: Компендиум 2015 — Лекарственные препараты / Под ред. В.Н. Коваленко. — К., 2015; От субстанции к лекарству / Под ред. В.П. Черных. — Х., 2005; European Pharmacopoeia 5; Тпе Меrc index an Encyclopedia of chemicals, drugs and biological. — 13 Ed., 2001. — № 1.


Інші статті автора