НАТРІЮ ЛАКТАТУ РОЗЧИН

НАТРІЮ ЛАКТАТУ РОЗЧИН, Natrii lactatis solutio (PhEur), Sodium lactate solution (BP; USP), Sodium lactate (CAS №72-17-3); син.: E325; 2-hydroxypropanoic acid monosodium salt; Lacolin; lactic acid monosodium salt; lactic acid sodium salt; sodium a-hydroxypropionate. Європейська Фармакопея 2005 р. та Фармакопея США 28 характеризують Н.л.р. як суміш рівних пропорцій енантіомерів натрій-2-гідроксипропаноату, що являє собою прозору, безбарвну, сиропоподібну рідину без запаху, іноді з характерним солоним смаком, дуже гігроскопічна.

C3H5NaO3                                          Мол. м. 112,06

Має такі властивості: рН 5,0–9,0; Tкип — 112 °С; Tпл — 17 °С; Tрозклад — 140 °С; питома вага — 1,31–1,34; змішується з водою та етанолом (95%). Н.л.р. широко використовується у фармацевтичній, косметичній та харчовій промисловостях. Входить до складу ЛП для парентерального та місцевого застосування як зволожувальний засіб, протимікробний консервант, буферна речовина та емульгатор. У харчовій промисловості — як коригент смаку.

Як АФІ входить до складу інфузійних розчинів (напр. розчин Рінгера-лактат), використовується як замінник натрію гідрокарбонату (при незначних ацидозах). Є нетоксичною та неподразливою речовиною при використанні в незначних концентраціях. При потраплянні в очі викликає незначне подразнення.

Зберігають у щільно закритих контейнерах у сухому, прохолодному місці. При нагріванні до Tрозклад виділяється токсичний Na2O.

 Handbook of Pharmaceutical Excipients / Ed. by R.C. Rowe, P.J. Shesky, S.C. Owen — London–Chicago, 2006; Sax’s Dangerous Properties of Industrial Materials, 11th edn. / Еd. by R.J. Lewis — New York, 2004.


Інші статті автора