ПРОПІФЕНАЗОН

ПРОПІФЕНАЗОН (Propyphenazonum), 1,2-дигідро-1,5-диметил-4-ізопропіл-2-феніл-3Н-піразолон-3.

C14H18N2O                                           Мол. м. 230,3

Propyphenazonum.ai

АФІ синтетичного походження. Білий або ледь жовтий порошок, розчинний у воді, легкорозчинний в ефірі, етанолі, хлористому метилені; Тпл =102–106 °С. Зберігають у щільно закупореній тарі, в захищеному від світла місці.

Ідентифікують за ІЧ-спектром поглинання субстанції; визначають Тпл; методом ТШХ на пластинах силікагелю в системі бутанол-1 — циклогексан — етилацетат (10:45:45), після обробки сумішшю розчинів калію гексаціаноферату і (III) хлориду хроматограму переглядають в УФ-світлі при довжині хвилі 254 нм; при додаванні до водно-спиртового розчину субстанції розчину феруму (III) хлориду з’являється коричнево-червоне забарвлення, що переходить у жовте при додаванні розведеної хлористоводневої кислоти. Кількісно визначають ацидиметрично хлорною кислотою в суміші безводної оцтової кислоти і хлористого етилену з потенціометричним визначенням точки еквівалентності.

Фармакологічна група. N02В — анальгезивні препарати.

Фармакологічні ефекти. Анальгезивний, жарознижувальний.

Застосування. Біль, що не загрожує життю (головний, зубний, суглобний та ін.), лихоманка (див. Анальгезуючі препарати).

Машковский М.Д. Лекарственные средства: В 2 т. — М., 2004; От субстанции к лекарству / Под ред. В.П. Черных. — Х., 2005; European Pharmacopoeia 5; Тhе Меrc index an Encyclopedia of chemicals, drugs and biological / 13 Ed, 2001. — № 1.


Інші статті автора