ПРОЛІН

ПРОЛІН (піролідин-a-карбонова кислота) — імінокислота гетероциклічного ряду, яка входить до складу білків рослинних і тваринних організмів:

Prolin.ai

Уперше виділена в 1901 р. з казеїну. Значний вміст П. є в рослинних білках (проламінах), у фібрилярних білках сполучної тканини, b-казеїні. П. є складовою частиною багатьох білків, які характеризуються біологічною активністю гормонів: інсуліну, АКТГ, природних пептидів, антибіотиків. Належить до деспіралізуючих амінокислот — у місцях локалізації П. виникають неповноцінні пептидні зв’язки, а поліпептидний ланцюг утворює вигини та зиґзаґи. Відіграє важливу роль при утворенні третинної структури. В організмах людини і тварин можливий синтез П. з орнітину або глутамінової кислоти.

Биохимия / Под ред. чл.-корр. РАН Е.С. Северина. — М., 2003; Боєчко Ф.Ф., Боєчко Л.О. Основні біохімічні поняття, визначення і терміни. — К., 1993; Гонський Я.І., Максимчук Т.Т. Біохімія людини. — Тернопіль, 2001.


Інші статті автора