ПРОДУЦЕНТ

ПРОДУЦЕНТ (лат. producens — той, що виробляє) — організми, здатні до фото- або хемосинтезу. У харчовому ланцюгу є першою ланкою, творцями органічних речовин із неорганічних або всі автотрофні організми. П. називають такі організми, які є джерелом отримання будь-яких речовин, що використовує людина (напр. мікроорганізми — П. антибіотиків, вітамінів, ферментів та ін.).

Біологічний словник. — К., 1986; Биотехнология: В 8 кн. / Под ред. Н.С. Егорова, В.Д. Самуилова. Кн. 1: Проблемы и перспективы / Егоров Н.С., Олескин А.В., Самуилов В.Д. — М., 1987; БЭС: В 2 т. / Гл. ред. А.М. Прохоров. — М., 1991. — Т. 2.