ПРОВІТАМІНИ

ПРОВІТАМІНИ (грец. pro — попереду, раніше + франц. vitamine + лат. vita — життя) — органічні сполуки, які в організмі перетворюються на вітаміни. Напр., у рослинних організмах містяться П. вітаміну А — жовті пігменти α, β та γ-каротину. Найбільш активним П. вітаміну А є β-каротин, при гідролізі якого за участю ферменту β-каротинази у стінці тонкого кишечнику та печінці людини утворюються дві молекули вітаміну А:

Provitamin_1.eps

Каротини α і γ містять тільки по одному β-іонному кільцю, тому при розщепленні їх у кишечнику утворюється по одній молекулі вітаміну А. Усі каротини нерозчинні у воді, але розчиняються в органічних розчинниках — бензолі, хлороформі, етері, жирах та маслах. Легко окиснюються оксигеном повітря, нестійкі при нагріванні за наявності кислот та лугів, руйнуються під дією світла. Біологічна роль каротинів пов’язана з їх участю в процесах фотосинтезу. Вибіркове накопичення β-каротину може здійснюватися жировою тканиною. Він частково є у молоці, жовтку яйця. В організмі людини каротини підвищують імунний статус, захищають від фітодерматозів, є природними антиоксидантами, як попередники вітаміну А забезпечують механізм зору. Застосовують у вигляді природних барвників, для лікування запальних процесів шкіри та слизових оболонок.

Каротини містяться у великій кількості у червоному перці, моркві, цибулі, салаті, шпинаті, капусті, томатах, ягодах обліпихи, горобині, абрикосах. β-каротин входить до складу багатьох полівітамінних препаратів.

Прикладом П. є рослинний ергостерин, який під впливом ультрафіолетового випромінювання перетворюється на активну форму вітаміну D2 — ергокальциферол (відбувається розрив зв’язку між 9-м і 10-м вуглецевим атомами кільця В):

Provitamin_2.eps

Вітамін D2 (ергокальциферол)

Опромінення ультрафіолетовим світлом повинно бути з довжиною хвилі 290–315 нм. Ергостерин як рослинний стероїд міститься в значній кількості в дріжджах, деяких грибах та рослинних оліях, а також у наземних рослинах, морських водоростях, фіто- та зоопланктонах.

З лікувальною метою використовують саме ергокальциферол, який утворюється при УФ-опромінюванні харчових продуктів. Застосовують його як антирахітичний препарат.

Шкіра людини і тварин продукує лише вітамін D3 із П. 7-дегідрохолестерину, який під дією УФ-світла (із довжиною хвилі 290–315 нм) перетворюється на активну форму — вітамін D3-колекальциферол:

Provitamin_3.eps

Вітамін D3 (колекальциферол)

Тривала дія УФ-променів на шкіру людини не тільки не посилює перетворення П. на вітамін D3, але навіть пригнічує цей процес та призводить до утворення неактивних метаболітів. При недостатньому сонячному опроміненні перетворення П. на вітаміни групи D не відбувається, внаслідок чого розвивається так звана хвороба підвалів. У природі зустрічаються і деякі інші П.

Біологічна хімія / Л.М. Вороніна, В.Ф. Десенко, Н.М. Мадієвська та ін. — Х., 2000; Биохимия / Под ред. Е.С. Северина. — М., 2003; Гонський Я.І., Максимчук Т.П. Біохімія людини. — Тернопіль, 2001; Губський Ю.І. Біологічна хімія. — К.–Тернопіль, 2000.


Інші статті автора