ПРЕПАРАТИ ЗАЛІЗА

Препарати заліза — ЛП, які застосовують для лікування залізодефіцитних анемій. Залізодефіцитна анемія — поширене захворювання. Дефіцит заліза (явний або прихований) реєструється у 30% усіх жінок і у половини дітей раннього віку.

Препарати заліза класифікують як препарати для ентерального і парентерального введення, а також виділяють комбіновані препарати. До першої групи відносять заліза фумарат, заліза сульфат, заліза хлорид, заліза гідроокис, полімальтозний комплекс, заліза глюконат. До другої групи — заліза сахарат, заліза декстран. До третьої групи належать препарати, що містять солі заліза і вітаміни (аскорбінову, фолієву кислоту та ін.).

Механізм дії п.з. полягає в тому, що вони є донорами іона заліза і тим самим стимулюють синтез гемоглобіну (комплекс заліза і трансферину зв’язується зі специфічними рецепторами на мембрані проліферуючих еритроцитних клітин, і залізо переноситься в клітину), а також поповнюють дефіцит негемового заліза.

Взаимодействие лекарств и эффективность фармакотерапии / Л.В. Деримедведь, И.М. Перцев, Е.В. Шуванова и др. — Х., 2002; Видаль (практик). — М., 2002; Кукес В.Г. Клиническая фармакология. — М., 1999; Машковский М.Д. Лекарственные средства. — М., 2002.


Інші статті автора