ПОЖИВНІ РЕЧОВИНИ (НУТРІЄНТИ)

ПОЖИВНІ РЕЧОВИНИ (НУТРІЄНТИ) (лат. nutrientia) — органічні та неорганічні речовини, які обов’язково мають входити до складу споживаної людиною їжі з метою підтримання процесів життєдіяльності. П.р. забезпечують організм необхідною енергією, складовими, що компенсують втрати організму та сприяють росту, та речовинами, які регулюють процеси обміну речовин та енергії в організмі, а також фізіологічні процеси. П.р. зазвичай надходять до організму через травну систему, де відбувається їх хімічна й механічна обробка та всмоктування (див. Травлення). Органічні П.р. можуть відкладатися про запас у печінці та підшкірній жировій клітковині. Продукти розпаду, що утворюються в процесі обміну П.р., виводяться у навколишнє середовище органами виділення. П.р., що забезпечують потреби організму в енергії та будівельних матеріалах, є білки, ліпіди та вуглеводи (див. Білки, Вуглеводи, Ліпіди). Проте для нормального обміну речовин в організмі також потрібне надходження води, вітамінів та мінеральних солей (див. Вітаміни, Водно-сольовий обмін).

Медична біологія / За ред. В.П. Пішака, Ю.І. Бажори. — Вінниця, 2004; Словарь физиологических терминов / Отв. ред. О.Г. Газенко. — М., 1987.