ЧЕМЕРИЦЯ

ЧЕМЕРИЦЯ фотоЧЕМЕРИЦЯ (Veratrum L.) — рід багаторічних трав’янистих рослин родини лілійних (Liliaceae). Відомо близько 25 видів роду, поширених у помірному і рідше — холодному поясах північної півкулі. У країнах СНД росте 9 видів, в Україні — 2. У медицині застосовується Ч. Лобеля — V. lobelianum Bernh. (лат. назва рослини невідомої етимології; lobelianus, a, um — за ім’ям ботаніка М. Лобеля (1538–1616)); рос. назва: чемерица Лобеля. Кореневище товсте, коротке. Стебло грубе, пряме, циліндричне, порожнисте, до 75 см завв., при основі оточене рештками старих листків, у верхній частині та у суцвітті опушене. Листки великі, спірально розміщені, численні, цілокраї, поздовжньоскладчасті, внизу звужені в широкі піхви; нижні листки яйцеподібно- або широкоеліптичні, короткозагострені, верхні — ланцетні, загострені. Квітки полігамні, зібрані в пірамідальну волоть; оцвітина проста, жовтувато-зелена, шестироздільна, з еліптичними, вгорі закругленими, по краю дрібнозубчастими, а зовні опушеними частками. Плід — яйцеподібно-тригранна коробочка. Цвіте у червні–липні. Росте на вологих лісистих луках, на вологих місцях, по узліссях та чагарниках на Поліссі і в лісостепових районах; від підніжжя до зони криволісся в Карпатах; по долинах річок у лівобережному злаково-лучному степу.

Сировина містить алкалоїди — 0,78–2,51%: йєрвін, гермідин, рубійєрвін, веразин, ловераїн, дезацетилпротовератрин А, гермерин, псевдойєрвін, вералозинін, вералозидинін, протовератрин А, алкамін Х, вератроїлзигаденін, вералозин, ізорубійєрвін, ізорубійєрвозин, вердин та ін.; вуглеводи: глюкозу, фруктозу, сахарозу, полісахариди; у гідролізаті є арабіноза, галактоза, маноза, рамноза. Ч. Лобеля входила до ДФ СРСР VII–IX видань.

Chemerica.eps фото

Йєрвін

У медицині застосовують настойку при артритах, міозитах, подагрі, у складі сабадилової води, а також чемеричну воду (у ветеринарії), яка має протипаразитарну дію. В експерименті екстракт і сумарний алкалоїдний препарат проявляють протипухлинну, антибактеріальну і фунгіцидну дію. Препарат Ловерат (очищена фракція алкалоїдів) підвищує активність надниркових залоз і рівень кортикостероїдів, рекомендований для лікування хворих з гіпертонічною хворобою ІА і ІІБ. У гомеопатії застосовують Ч. білу — V. album L. і Ч. зелену — V. viride Rhoehl.

Медоносна, кормова рослина. Отруйна. Є інсектицидом для деяких видів комах.

Аржанов Н.П. И это все о нем: три взгляда на одно растение. 2. Чемерица и морозник — одно и то же или нет? // Провизор. — 2002. — № 2, 3; БСЭ. — М., 1974. — Т. 29; Лікарські рослини / Відп. ред. А.М. Гродзинський. — К., 1990; Растительные ресурсы СССР: Цветковые растения, их химический состав, использование. Семейства Butomaceae — Typhaceae. — СПб., 1994.


Інші статті автора