ЦУКОР СФЕРИЧНИЙ

ЦУКОР СФЕРИЧНИЙ, Sugar Spheres (PhEur, BP, USP); Син.: Non-pareil, non-pareil seeds, Nu-Core, Nu-Pareil PG, sacchari sphaerae, sugar seeds, Suglets. USP32-NF27 описує Ц.с. як сферичні гранули з однаковим діаметром, що містять не менше 62,5% і не більше 91,5% цукрози в перерахунку на суху речовину, а решта — головним чином крохмаль. PhEur 6,3 описує Ц.с. як сфери діаметром від 200 до 2000 мкм, які містять не більше ніж 92% цукрози (у перерахунку на суху речовину) та 8% залишку, що складається з кукурудзяного крохмалю, гідролізатів крохмалю та різних добавок.

Одержують сферонізацією із кристалічного цукру з додаванням цукрового сиропу та крохмалю. Властивості: щільність — 1,57–1,59 г/см3 (для часток розміром ≤500 мкм) та 1,55–1,58 г/см3 (для часток розміром ≥500 мкм); плинність <10 с; питома вага — 0,1–0,2 м2/г (для часток розміром ≤500 мкм) та >0,2 м2/г (для часток розміром ≥500 мкм); розчинність у воді залежить від співвідношення цукроза/крохмаль. Несумісність: див. Цукор та Крохмаль.

Використовують як наповнювач у складі таблеток і капсул, зокрема з модифікованим вивільненням. Цукрові сфери використовують як основи, на які наносяться частки порошку АФІ, що фіксуються на них завдяки шорсткій поверхні.

Зберігають у герметичних контейнерах у сухому прохолодному місці. Нетоксичний. Стабільний протягом тривалого часу.

Bansal A.K., Kakkar A.P. Solvent deposition of diazepam over sucrose pellets // Indian J. Pharm. Sci. — 1990. — № 52; Miller R.A. The compression of spheres coated with an aqueous ethylcellulose dispersion // Drug Dev. Ind. Pharm. — 1999. — № 25.


Інші статті автора