ЦЕРЕЗИН

ЦЕРЕЗИН, Ceresin (CAS 8001-75-0), син.: Cera mineralis alba; ceresine; ceresine wax; ceresin wax; cerin; cerosin; Cirashine CS; earth wax; GS-Ceresin; Koster Keunen Ceresine; mineral wax; purified ozokerite; Ross Ceresine Wax; white ceresin wax; white ozokerite wax — мінеральна воскова суміш насичених і ненасичених вуглеводнів з довгим ланцюгом (від C20 до C32) і великою мол. м. (500–700), що становить аморфні (некристалічні) крихкі воскові пластинки або пастилки від білого до жовтого кольору, без запаху і смаку.

Ц. отримують шляхом екстракції та очищення нативного мінерального воску озокериту, отриманого з вугілля та сланців. Озокерит спочатку нагрівають з метою видалення землі або каменів із розплаву. Якщо необхідно, його нагрівають до 115–120 °C, щоб видалити всю вологу і потім обробляють сірчаною кислотою. Після нейтралізації знебарвлюють за допомогою активованого вугілля або силікагелю та фільтрують. Якщо знебарвлення не є достатнім, його повторно обробляють сірчаною кислотою і піддають адсорбційній фільтрації через адсорбент. Має такі властивості: Ткип — 343 °C; щільність — 0,91–0,92 г/cм3; Тспал — 5204,4 °C; Тпл — 61–78 °C; йодне число — 7–9; в’язкість (кінематична) — 4,0 мм2/с при 100 °C; розчинний в бензолі, хлороформі, гарячих оліях, петролейному ефірі, 30 частинах абсолютного етанолу, скипидарі, сірковуглецю та більшості органічних розчинників; нерозчинний у воді.

Ц. використовують як ущільнювальний агент у кремах та мазях, як стабілізатор емульсій, замутнювач та контролюючий в’язкість агент. Ц. часто використовують як заміну озокериту завдяки своїм аналогічним властивостям, а також як заміну бджолиного воску і парафіну. Він виступає як реологічний модифікатор при низьких концентраціях (2–3%) і може створювати дуже маленькі кристалики, які зшивають і встановлюють мережеву структуру, що не дозволяє текти у практичних умовах. Ц. використовують також для створення захисних, кишково-розчинних оболонок і оболонок з уповільненим вивільненням. Використовували у складі мультивезикулярних емульсійних систем доставки АФІ, а також у багатьох видах косметичних засобів та засобів особистої гігієни, у т.ч. помади, бальзами для губ, дитячі товари, засоби по догляду за нігтями, шкірою, очима та обличчям, засоби для засмаги, сонцезахисні засоби, дезодоранти і духи. У стоматології використовують як один з основних воскових компонентів разом із бджолиним воском і мікрокристалічним парафіном. Крім того, використано як біодеградований віск у розпилювальному препараті з контрольованим вивільненням для боротьби з комахами. Ц. сумісний із більшістю восків тваринного, рослинного і мінерального походження, а також із мінеральними оліями і вазеліном. Ц. слід зберігати у щільно закритих контейнерах у прохолодному сухому добре провітрюваному місці, подалі від нагрівних приладів і сильних окиснювачів.

Подібні за властивостями: віск мікрокристалічний, віск білий, віск жовтий.

Espinoza R. Multivesicular emulsion drug delivery systems // United States Patent 6,709,663. — 2004; Hasegawa Y. Powders coated with specific lipoamino acid composition and cosmetics containing the same. United States Patent 7,374,783; 2008; Ikuta K. Scanning electron microscopic observation of oil/wax/water/ surfactant system // Int. J. Cosmet. Sci. — 2005. — Vol. 27; Japan Pharmaceutical Excipients Council. Japanese Pharmaceutical Excipients 2004. — Toky, 2004; Marudova M., Jilov N. Creating a yield stress in liquid oils by the addition of crystallisable modifiers // J. Food. Eng. — 2002. — Vol. 51; Niazi S.K. Handbook of Pharmaceutical Manufacturing Formulations: Semisolid Products. — Vol. 4. — NY, London, 2004; US FDA Center for Food Safety and Applied Nutrition: CEDI/ADI Table. CFSAN/Office of Food Additive Safety, 2007; Walter A. Non-fluid hair treatment product comprising hair fixative absorbed on waxy carrier. — United States Patent 20080089855; 2008.