ТРИГЛІЦЕРИДИ СЕРЕДНЬОГО ЛАНЦЮГА

ТРИГЛІЦЕРИДИ СЕРЕДНЬОГО ЛАНЦЮГА, Triglycerides Medium-Chain (PhEur), Medium-chain Triglycerides (BP, USP); хім. назва — Medium-chain triglycerides (CAS 73398-61-5); син.: Bergabest, caprylic/capric triglyceride, Captex 300, Captex 355, Crodamol GTCC-PN, glyceryl tricaprylate/caprate, Labrafac CC, Labrafac Lipo, MCT oil, Miglyol 810, Miglyol 812, Myritol, Neobee M5, Nesatol, oleum neutrale, oleum vegetable tenue, thin vegetable oil, triglycerida saturata media, Waglinol 3/9280 — безбарвна чи ледь жовтуватого кольору масляниста рідина, практично без запаху і смаку, затвердіває при 0 °C. Суміш тригліцеридів насичених жирних кислот в основному з каприлової та капринової кислот містить не менше 95% насичених жирних кислот.

Мол. м. ≈500 (середня)

Triglycerides1.eps

Triglycerides2.eps

де n=6–8, а R1, R2 та R3 =

Одержують із жирної олії, отриманої екстракцією із твердої висушеної фракції ендосперму Cocos nucifera L. Т.с.л. також містяться в кокосовій олії, оліях деяких інших видів пальм і молочному жирі. Властивості: рН≤0,1; точка помутніння ≤5–10°; густина — 0,94–0,96 г/см3; Tзамерз –5 °C; гідроксильне число ≤8; йодне число ≤0,5–1,0; пероксидне число ≤0,5–1,0; число омилення 325–345; вологовміст ≤0,15%; показник заломлення — 1,4485–1,4500; поверхневий натяг — 31,1–32,3 мН/м; в’язкість динамічна — 27–30 мПа; розчинний у будь-яких пропорціях при 20 °С в ацетоні, бензолі, чотирихлористому вуглеці, хлороформі, дихлорметані, етанолі, 95% етанолі, етері, етилацетаті, петролейному етері, пропан-2-олі, толуолі та ксилолі; практично не розчиняється у воді.

Використовують у складі косметичних засобів та фармацевтичних препаратів для перорального, парентерального та місцевого застосування. Входять до складу емульсій, мікроемульсій, самоемульгуючих систем, розчинів та суспензій як емульгатор, розчинник та суспендуючий агент для АФІ, які нестабільні або нерозчинні у водних середовищах, напр. кальциферол; входять до складу капсул та таблеток як наповнювачі, ковзкі речовини та підсилювачі кишкової абсорбції. Із терапевтичною метою використовують як поживні речовини та джерело жирів у складі дієтичних продуктів для перорального та парентерального харчування для хворих із порушенням всмоктування жирів при муковісцидозі (Т.с.л. більш легко перетравлюються, ніж тригліцериди довгого ланцюга).

Речовини цієї групи є стабільними при зберіганні в широкому діапазоні температур, однак в ідеалі їх необхідно зберігати при температурі не вище 25 °C і не піддавати впливу температур >40 °С протягом тривалого часу. При низькій температурі вони можуть ставати в’язкими або затвердівати, тому перед використанням їх необхідно добре розплавити та ретельно перемішати. При виробництві емульсій слід уникати мікробіологічного забруднення, тому що ліпазпродукуючі мікроорганізми можуть викликати гідроліз тригліцеридів. Т.с.л. можуть бути простерилізовані шляхом нагрівання до 170 °C протягом 1 год. Вони нетоксичні та не викликають подразнення.

Зберігають у герметичних контейнерах зі скла, металу, поліпропілену та поліетилену високої щільності в захищеному від світла місці. Слід уникати зберігання в полістирольних контейнерах (пластик стає крихким при контакті з Т.с.л.) та контейнерах із поліетилену низької щільності (Т.с.л. легко крізь нього проникають).

Hatton J. Safety and efficacy of a lipid emulsion containing medium-chain triglycerides // Clin. Pharm. — 1990. — № 9; Pietkiewicz J., Sznitowska M. The choice of lipids and surfactants for injectable extravenous microspheres // Pharmazie. — 2004. — № 59; Wolfram G. Medium-chain triglycerides (MCT) for total parenteral nutrition // World J. Surgery. — 1986. — № 10.