СИМЕТИКОН

СИМЕТИКОН, Simethicone (BP, PhEur, USP), α-(Trimethysilyl)-ω-methylpoly[oxy(dimethylsilylene)], mixture with silicon dioxide (CAS 8050-81-5); син.: Dow Corning Q7-2243 LVA; Dow Corning Q7-2587; poly-dimethylsiloxane-silicon dioxide mixture; Sentry Simethicone; simeticonum — напівпрозора, в’язка рідина сірого кольору. PhEur 6 і USP 32 описують С. як суміш повністю етильованих лінійних силоксанових полімерів, що містять повторювані ланки формули [–(СН3)2SiO–]n, стабілізованих триметилсилоксановими групами кінцево-блокованих одиниць формулою (CH3)3Si з діоксидом кремнію, що містить не менше 90,5% і не більше 99,0% полідиметилсилоксану [–(CH3)2SiO–]n та не менше 4,0% і не більше 7,0% діоксиду кремнію. У PhEur 6 додатково зазначено, що ступінь полімеризації — у межах 20–400.

Мол. м. 14 000–21 000, де n=200–350

simetikon.ai

С. отримують із діоксиду кремнію, спочатку роблять гідрофобним одним із методів, характерним для конкретного виробника, потім повільно змішують із силіконовими рідинами і отриману суміш перемішують, щоб забезпечити однорідність продукту. Має такі властивості: Ткип — 35°C; показник заломлення nD20 — 0,965–0,970; практично нерозчинний в етанолі (95%) та воді. Рідка фаза розчинна у бензолі, хлороформі й етері, але діоксин кремнію залишається в цих розчинниках у вигляді залишку; питома вага — 0,95–0,98 при 25°C; в’язкість (кінематична) — 370 мм2/с (370 cСт) при 25°C для Dow Corning Q7-2243 LVA.

С. в основному використовують як піногасник у фармацевтичних виробничих процесах. Із терапевтичною метою використовують у пероральних фармацевтичних композиціях із вітрогінною дією, а також включено до антацидних продуктів, таких як таблетки чи капсули. Застосовують у деяких хірургічних або гастроскопічних процедурах, де газ використовують для надування порожнини тіла. Як піногасник може бути використаний для контролювання вспінювання рідини. С. можна стерилізувати шляхом сухого нагріву або автоклавування. При сухій стерилізації потрібна температура 160°C не менше 4 год. У водних композиціях С. використовують заемульгованим, щоб забезпечити сумісність із водною системою і компонентами; як захисний крем у процесі лікування попрілостей та інших уражень шкіри. У США до 10 частин на мільйон (ppm) С. можна використовувати в харчових продуктах. Прямий контакт з очима може викликати подразнення, тому рекомендують застосовувати захисні окуляри і рукавички та працювати в добре вентильованих приміщеннях. Хімічно інертний, не всмоктується у ШКТ, екскретується в незміненому вигляді.

С. зазвичай несумісний із водними системами (буде плавати, як олія на композиції, якщо його спочатку не заемульгувати). Не слід використовувати в дуже кислому (рН <3) або сильно лужному (рН >10) середовищі, оскільки ці умови можуть спричинити руйнування полідиметилсилоксанового полімеру. С. не змішується з полярними розчинниками; несумісний з окиснювачами. Є стабільним матеріалом при зберіганні в закритій заводській упаковці. Термін зберігання — 18 міс із дати виготовлення. Контейнери із С. перед застосуванням необхідно добре струсити, щоб забезпечити однорідність вмісту. С. зберігають у прохолодному сухому місці, далеко від окиснювачів.

Подібні властивості мають циклометикон, диметикон.

Azpiroz F., Serra J. Treatment of excessive intestinal gas // Curr. Treat. Options. Gastroenterol. — 2004. — Vol. 7. — № 4; Holtman G. Randomized double-blind comparison of simethicone with cisapride in functional dyspepsia // Aliment. Pharmacol. Ther. — 1999. — Vol. 13. — № 11; Luber J. Antifoam oral solid dosage forms comprising simethicone and anhydrous calcium phosphate. — European Patent 891776; 1999; Metcalf T.J. Simethicone in the treatment of infant colic: randomized, placebo-controlled, multicenter trial // Pediatrics. — 1994. — Vol. 94; Rider J.A. Further analysis of standards for antacid simethicone defoaming properties // Curr. Ther. Res. — 1997. — Vol. 58. — № 12; Simethicone for gastrointestinal gas // Med. Lett. Drugs. Ther. — 1996. — Vol. 38.


Інші статті автора