ПАСОКА

ПАСОКА (Pasoka) — рослинний сік, який витікає із перерізаних судин деревини стебел чи коренів живих рослин, іноді пеньків, під впливом кореневого тиску («плач дерев») (див. Рослинні соки). До складу П. входять 3–5% цукрів, мінеральні солі, амінокислоти, аміди, органічні кислоти, цитокініни, білки, вітаміни тощо. За вмістом цих речовин у П. роблять висновок про швидкість їх руху від кореня до пагона. Незначне витікання П. починається слідом за першою відлигою, потім поступово збільшується й сягає максимуму, коли поживні речовини активно рухаються до бруньок та листків, що розпускаються. Але у багатьох дерев у разі несприятливих умов спостерігається вторинний сокорух у червні, коли листя накопичить багато поживних речовин. З метою збору П. без шкоди для рослини на стовбурі дерева до появи листків роблять надрізи чи просвердлюють стовбур до молодої деревини. Надмірне збирання П. шкодить рослині, але коли це робиться помірковано і після закінчення «плачу» рану «заліковують» садовим варом, то великої біди не трапляється, оскільки фотосинтез за лічені години відтворює усе, що було взяте людиною для своїх потреб. Кількість виділеної П. залежить від стану рослин, природних чинників та видових особливостей: береза (див. Береза) може дати за добу більше відра П.; інші види дерев за вегетаційний період виділяють 50–150 л, у деяких тропічних пальм і агав «плач» спостерігається декілька місяців; «плач» трав’янистих рослин може відбуватися на різних етапах їхнього онтогенезу протягом кількох днів і кількість П. набагато менша (напр. у гарбуза — 4–5 л). Із П. клена цукрового (Acer saccharinum L.) отримують кленовий цукор, різні напої; весняна П. берези (Succus Betulae) багата на вітамін РР, вміщує до 18% цукрів (глюкозу, фруктозу, целобіозу та ін.), дубильні та ароматичні речовини, яблучну кислоту, сполуки кальцію, заліза, магнію тощо. Березовий сік — традиційний весняний напій, загальнозміцнювальний засіб при анемії, порушеннях обміну речовин в організмі. Свіжим березовим соком виводять вугри й пігментні плями, роблять компреси при екземі.

Біологічний словник. — К., 1986; Лікарські рослини: Енциклопедичний довідник / Відп. ред. A.M. Гродзинський. — К., 1992; Приймак Г.М. Продукти бджільництва та лікарські рослини в народній медицині. — К., 2001; Энциклопедический словарь Брокгауза и Эфрона. — СПб., 1890. — Т. 1; Энциклопедический словарь лекарственных растений и продуктов животного происхождения / Под ред. Г.П. Яковлева и К.Ф. Блиновой. — СПб., 2002.