ОЛІЯ РІПАКОВА (РАПСОВА)

ОЛІЯ РІПАКОВА (РАПСОВА) ГІДРОГЕНІЗОВАНА, Hydrogenated vegetable oil (BP, USP-NF), Hydrogenated cottonseed oil (CAS № 68334-00-9), Hydrogenated soybean oil (CAS № 8016-70-4). Деякі препарати, одержані з певних фармакопейних олій, мають синоніми, напр. гідрогенізована бавовняна олія має синоніми: Akofine, Lubritab, Sterotex; гідрогенізована пальмова олія: Softisan 154; гідрогенізована соєва олія: Lipovol HS-K, Sterotex HM. Оскільки використовують різну рослинну сировину, О.р.г. має ще загальну назву «олія рослинна гідрогенізована», яка становить суміш тригліцеридів жирних кислот.

О.р.г. одержують із ріпакової рафінованої олії методом гідрогенізації з використанням каталізатора. USP виділяє два типи О.р.г., які відрізняються властивостями та об’єктами застосування, тоді як BP цього не робить. Перший тип О.р.г. буває у вигляді дрібного порошку, пластівців і пелет. Колір матеріалу залежить від виробничого процесу та форми. Зазвичай це білий із жовтуватим відтінком порошок. Має такі властивості: щільність — 0,57 г/см3, розмір частинок <177 мм — 85%, інші числові показники (таблиця); розчиняється у хлороформі, етері, пропан-2-олі; практично не розчиняється у воді. Належить до стабільних, неподразливих напіввисихаючих олій. Містить близько 50% гліцериду ненасиченої ерукової кислоти, а також олеїнової, лінолевої й ліноленової (9–12%). Нерозфасований продукт bulk proguct зберігають 2 роки в герметично закритих контейнерах у прохолодному, сухому місці.

Таблиця. Фармакопейні специфікації О.р.г.

Тест BP 2004 USP 23
1-й тип 2-й тип
Діапазон Тпл 57–70 °С 57–85 °С 20–50 °С
Йодне число ≤5 0–5 55–80
Число омилення 175–205 175–200 175–200

О.р.г. 1-го типу використовують у таблетках і капсулах у концентрації 1–6% (зазвичай разом із тальком) як ковзну речовину. У таблетках можуть застосовувати як зв’язувальну речовину, а також як матеріал, який формує матрицю з ліпофільною основою для контрольованого вивільнення діючих речовин. Можна використовувати у складі покриття для пролонгованого вивільнення речовин, як регулятор в’язкості олійних рідин і м’яких лікарських форм; при виготовленні супозиторіїв (для зменшення седиментації суспендованих компонентів та поліпшення процесу затвердіння); для виготовлення наповнювачів (рідкого і м’якого) твердих желатинових капсул, емульсій, лініментів, мазей, олійних розчинів, пластирів, а також мил. Насичена О.р.г. може бути також використана як замінник воску у фармацевтичних і косметичних препаратах для місцевого застосування, а також у харчовій промисловості.

До речовин, що мають подібні властивості, належать також олія рицинова та 2-й тип О.р.г.

О.р.г. 2-го типу — частково гідрогенізована ріпакова олія, отримана з різних джерел, яка має більш низьку Тпл і більше, ніж 1-й тип, йодне число. Використовують переважно при виготовленні супозиторіїв та в косметичній промисловості.

Жогло Ф.А. Неводні розчинники: характеристика, властивості та застосування в технології готових лікарських форм. — Львів, 2002; Українсько-англійський ілюстрований медичний словник Дорланда. В 2 т. — Львів, 2007; Handbook of Pharmaceutical Excipients / Ed. by R.C. Rowe, P.J. Shesky, S.C. Owen. — London–Chicago, 2006.


Інші статті автора