НЕОТАМ

НЕОТАМ, Neotame (USP-NF), (3R)-3-(3,3-Dimethylbutylamino)-4-[[(2R)-1-methoxy-1-oxo-3-phenylpropan-2-yl]amino]-4-oxobutanoic acid (CAS № 165450-17-9); син.: 3-(3,3-Dimethylbutylamino)-N-(a-carboxyphenethyl)succinamic acid methyl ester; N-[N-(3,3-dimethylbutyl)-L-a-aspartyl]-L-phenyl-alanine 1-methyl ester; L-phenylalanine, N-[N-(3,3-dimethylbutyl)-L-a-aspartyl]-1-methyl ester — порошок від білого до жовтувато-білого кольору без запаху, має інтенсивний солодкий смак (у 7000–13 000 разів солодший за сахарозу).

C20H30N2O5                                            Мол. м. 378,47

neotam.ai

Н. отримують шляхом реакції аспартаму і 3,3-диметилбутиральдегіду з подальшим очищенням, сушінням і подрібненням. Має такі властивості: рН 5,0–7,0 (0,5% водного розчину); константа дисоціації pKa1 — 3,01, pKa2 — 8,02; Тпл — 80–83 °C; при 25 °С розчинний в етанолі 1:1,05, етилацетаті 1:23 при 15 °C, 1:13, 1:1 при 60 °C, у воді 1:94 при 15 °C, 1:79, 1:21 при 60 °C.

Н. використовують у напоях і харчових продуктах як водорозчинний, інтенсивний підсолоджувач. Він приблизно у 7000–13 000 разів солодший за сахарозу і в 30–60 разів — за аспартам, що робить його найсолодшим штучним підсолоджувачем. Н. має «чистий» солодкий смак, на відміну від сахарину, що має гіркий металевий присмак. Н. також може бути використаний як підсилювач смаку. Є відносно нетоксичною, нетератогенною й неканцерогенною речовиною, безпечною для вживання під час вагітності та в період лактації, а також для дітей та осіб з цукровим діабетом. Стабільність Н. залежить від вологості, рН і температури, є стабільним у хлібобулочних виробах та пастеризованих молочних продуктах. Сипкий матеріал слід зберігати в добре закритій тарі в прохолодному, сухому місці; стабільний на строк до 5 років при кімнатній температурі.

Подібні за властивостями: аспартам.

Anonymous. Neotame — a new artificial sweetener // Med. Lett. Drugs. Ther. — 2002. — Vol. 44; Burdock G.A. Fenaroli’s Handbook of Flavor Ingredients, 4th edn. — Boca Raton, FL, 2002; European Food Safety Authority. Scientific opinion of the panel on food additives, flavourings, processing aids and materials in contact with food on a request from European Commission on neotame as a sweetener and flavour enhancer // The EFSA Journal. — 2007. — Vol. 581; Nofre C., Tinti J.-M. N-Substituted derivatives of aspartame useful as sweetening agents // United States Patent 5,480,668; 1996; Stargel W.W. Neotame. O’Brien Nabors L. Alternative Sweeteners, 3rd edn. — New York, 2001; Witt J. Discovery and development of neotame // World Rev. Nutr. Diet. — 1999. — Vol. 85.