ПАРАФІН

ПАРАФІН (лат. Paraffinum solidum (Ph Eur); назва присвоєна у зв’язку з малою активністю парафінових вуглеводнів (parum — мало + affinis — що знаходиться в спорідненні, близьких взаємозв’язках)), Paraffin (USP, CAS № 8002–74–2), Hart paraffin (BP), син.: Hart wax, paraffin wax — суміш твердих насичених вуглеводнів парафінового ряду. Одержують із нафти, кам’яновугільної, торф’яної та сланцевої смол та деревного дьогтю. Біла тверда дрібнокристалічна маса без запаху та смаку, дещо жирна на дотик. Нерозчинний у воді і спирті, дуже малорозчинний у спирті безводному, легко — в етері, хлороформі, бензині, бензолі, жирних та етерних маслах. Тпл =50–57 °С. Не омилюється їдкими лугами. П. використовується фармацевтичною промисловістю в основному як ущільнювач у складних мазевих основах, входить до складу мазевих основ, напр. основи за Кутумовою: вазелінової олії — 20,0, П. — 20,0, церезину — 20,0, емульгатора Т-2 — 10,0, води — 30,0; суміші парафіново-олійної за Левським: П. — 75,0, риб’ячого жиру — 25,0. П. використовують для герметизації пробок при закупоренні відволожувальних і летких ліків та субстанцій, в гістологічній практиці — для заливки тканин з метою одержання зрізів на мікротомі.

У медицині застосовують зовнішньо у вигляді компресів, парафінових шарів, аплікацій (у підігрітому до 40–45 ˚С вигляді); для лікування теплом невралгій, невритів, міалгій, артритів, контрактур. Протипоказане використання П. при наявності злоякісних новоутворень. Побічна дія — опіки та алергічні реакції. Форма випуску — щільна маса в банках або коробках. П. м’який (рідкий) є вихідною речовиною для одержання синтетичних жирних спиртів. При цьому використовують П. твердий чи м’який, що утворюється при карбамідній депарафінізації дизельного пального. Найбільш важливою фракцією є така, що википає в межах 275–320 °С і містить не більше 0,5% ароматичних сполук та не більше 7–8% сполук, які не утворюють комплекси з сечовиною.

Жогло Ф., Возняк В., Попович В., Богдан Я. Допоміжні речовини та їх застосування в технології лікарських форм. — Львів, 1996; Энциклопедический словарь аптечного работника / Ред. коллегия. — М., 1960.


Інші статті автора