КАЛІЮ МЕТАБІСУЛЬФІТ

КАЛІЮ МЕТАБІСУЛЬФІТ, Potassium Metabisulphite (BP, PhEur, USP-NF), Dipotassium pyrosulfite (CAS № 16731-55-8); син.: disulfurous acid; dipotassium pyrosulfite; dipotassium salt; E224; kali disulfis; potassium pyrosulfite, — білі або безбарвні сипучі кристали, кристалічний порошок або гранули, зазвичай із запахом діоксиду сірки.

K2S2O5

Мол. м. 222,32

Має такі властивості: рН 3,5–4,5 (5% водного розчину); щільність (bulk) — 1,1–1,3 г/см3; щільність (установлена) — 1,2–1,5 г/см3; Тпл — 190 °C, хоча К.м. розкладається при температурі >150 °C; розчинний у воді 1:2,2; практично нерозчинний в етанолі (96%).

К.м. використовують аналогічно натрію метабісульфіту у фармацевтичних препаратах (оральних, вушних, ректальних і парентеральних), харчовій промисловості (зокрема пивоварній та виноробстві) як антиоксидант, антимікробний консервант і стерилізуючий агент.

К.м. вважають дуже подразливим матеріалом, який може викликати дерматит на відкритих ділянках шкіри. К.м. та інші сульфіти, які використовують як консерванти, можуть викликати бронхоспазм та анафілаксію; повідомлялося навіть про смерть осіб з астмою або атопічною алергією. Це призвело до обмежень використання сульфітів у харчовій промисловості (FDA). Однак щодо застосування у фармацевтичній промисловості обмежень немає. Ін’єкції епінефрину (адреналіну), які використовують для лікування хворих з тяжкими алергічними реакціями, містять сульфіти. ВООЗ установила допустиме добове використання сульфітів (як і SO2) — до 0,35 мг/кг маси тіла. При роботі з К.м. рекомендуються захисні рукавички і окуляри, варто вживати заходи безпеки, щоб звести до мінімуму вплив на слизові оболонки і дихальні шляхи. При нагріванні до температури розкладання виділяється токсичний дим SO2. К.м. несумісний із сильними кислотами, водою і металами. Він вступає в реакцію з нітритами і нітратами натрію при кімнатній температурі (іноді з утворенням полум’я і, якщо є вода, може утворитися вибухова речовина). К.м. виділяє SO2 при реакції з кислотами. Сульфіти, в тому числі К.м., можуть реагувати з різними АФІ, включаючи симпатоміметики, такі як епінефрин (адреналін), хлорамфенікол, цисплатин і амінокислоти, що може призвести до їхньої інактивації. Повідомлялося, що сульфіти вступають у реакцію з фенілмеркурію нітратом і можуть адсорбуватися на гумових пробках. Як і всі сульфіти, К.м. не рекомендується для використання у харчових продуктах, які є джерелом тіаміну, у зв’язку з нестабільністю вітаміну (м’ясо, сирі фрукти і овочі, картопля й продукти, які є джерелом вітаміну В12).

К.м. слід зберігати в прохолодному темному місці. При температурі 25 °C і відносній вологості не більше 45% термін зберігання К.м. становить 6 міс. Розкладається при температурі >150 °C, у повітрі він окиснюється до сульфату, швидше — за наявності вологи. У водному розчині К.м. утворює калію бісульфіт (KHSO3), який має значно нижчу ефективність.

Подібні властивості мають: калію бісульфіт, натрію метабісульфіт.

Калію бісульфіт, Potassium bisulfite (CAS № 7773-03-7); син.: E228; potassium acid sulfite; potassium bisulphite; potassium hydrogen sulfite.

KHSO3

Moл. м. 120,2

Використовують у країнах Європи як харчову добавку. У харчовій і фармацевтичній промисловості застосовують аналогічно К.м.

Brawley V. Effect of sodium metabisulphite on hydrogen peroxide production in light-exposed pediatric parenteral amino acid solutions // Am. J. Health. Syst. Pharm. — 1998. — Vol. 55; Collins A.J. Incompatibility of phenylmercuric acetate with sodium metabisulfite in eye drop formulations // J. Pharm. Pharmacol. — 1985. — Vol. 37; FAO/WHO. Evaluation of the toxicity of a number of antimicrobials and antioxidants. Sixth report of the joint FAO/WHO expert committee on food additives // World. Health. Organ. Tech. Rep. Ser. — 1962. — № 228; Food Chemicals Codex. — 6th edn. — Вethesda, 2008; Smolinske S.C. Handbook of Food, Drug and Cosmetic Excipients. — Boca Raton, 1992; Vena G.A. Sulfite contact allergy // Contact. Dermatitis. — 1994. — Vol. 31. — № 3; Warning for prescription drugs containing sulfites // FDA. Drug. Bull. — 1987. — Vol. 17.


Інші статті автора