КАЛІЮ БЕНЗОАТ

КАЛІЮ БЕНЗОАТ, Potassium Benzoate (USP-NF), Potassium benzoate (CAS № 582-25-2), син.: benzoate of potash; benzoic acid potassiumsalt; E212; kalium benzoat; potassium salt trihydrate; ProBenz PG, — слабкогігроскопічний, білий, без запаху або майже без запаху кристалічний порошок або гранули; водні розчини мають злегка лужний і солодкувато-терпкий смак.

kaliu_benzoat.ai

C7H5KO2

Мол. м. 160,21

К.б. одержують шляхом кислотно-лужної реакції між бензойною кислотою й калію гідроксидом. Має такі властивості: водні розчини є злегка лужними; Тпл — >300 °C; питома вага — 1,5; розчинний в етанолі (95%) 1:75, етанолі (90%) 1:50, практично нерозчинний в етері, дуже малорозчинний у метанолі, розчинний у воді при 13 °С — 1:2,46; при 17,5 °С — 1:2,43; при 20 °С — 1:2,36; при 33,3 °С — 1:2,27; при 41 °С — 1:2,23; при 50 °С — 1:2,15.

К.б. переважно використовують як антимікробний консервант у деяких фармацевтичних препаратах та широкому діапазоні напоїв і харчових продуктів. Ефективність консерванту підвищується зі зменшенням рН (найбільш ефективний при рН 4,5 або нижче). Проте при низькому рН недисоційована бензойна кислота може призвести до незначного, хоча помітного смаку в харчових продуктах. Усе більше і більше К.б. застосовують як альтернативу натрію бензоату, де низький вміст натрію є бажаним. Із терапевтичною метою К.б. також використовують при лікуванні хворих на гіпокаліємію. К.б. широко використовують у харчових продуктах і в цілому вважають його нетоксичною та неподразливою речовиною. Однак в осіб з алергією можуть виникнути алергічні реакції при контакті з К.б. Вживання недоцільне для астматиків. Більш високі концентрації К.б. викликають подразнення слизових оболонок. Прийнятне ВООЗ добове споживання всіх бензоатів, у тому числі К.б., розраховане, як для бензойної кислоти, і становить до 5 мг/кг маси тіла. К.б. може подразнювати очі та шкіру, тому рекомендується використовувати захисні окуляри та рукавички. При нагріванні до температури розкладання утворює їдкий дим і подразнювальні випаровування. К.б. несумісний із сильними кислотами і сильними окиснювачами. К.б. стабільний при кімнатній температурі в нормальних умовах зберігання. Через те, що К.б. злегка гігроскопічний, його слід зберігатися в герметичних контейнерах. Варто уникати впливу високої вологості й підвищеної температури.

Подібні властивості мають: кислота бензойна, натрію бензоат (див. Кислота бензойна, Натрію бензоат).

FAO/WHO. Toxicological evaluation of certain food additives with a review of general principles and of specifications. Seventeenth report of the joint FAO/WHO expert committee on food additives // World. Health. Organ. Tech. Rep. Ser. — 1974. — № 539; FAO/WHO. Evaluation of certain food additives and contaminants. Twenty-seventh report of the joint FAO/WHO expert committee on food additives // World. Health. Organ. Tech. Rep. Ser. — 1983. — № 696.