КАЛЬЦІЮ ЛАКТАТ

КАЛЬЦІЮ ЛАКТАТ, Calcium Lactate Pentahydrate (PhEur, BP), Calcium Lactate (USP), Calcium Lactate Hydrate (JP); CAS № 814-80-2 (ангідрид), CAS № 41372-22-9 (моногідрат і тригідрат), CAS № 5743-47-5 та 63690-56-2 (пентагідрат); син.: Calcii lactas pentahydricus; calcium bis(2-hydroxypropanoate) pentahydrate; calcium dilactate; calcium lactate (1:2) hydrate; calcium lactate (1:2) pentahydrate; E327; 2-hydroxypropanoic acid, calcium salt; lactic acid, calcium salt; mixture of calcium (2R)-, (2S)- and (2RS)-2-hydroxypropanoates pentahydrates; propanoic acid, 2-hydroxy-, calcium salt (2:1), hydrate; Puracal — кристалічний або гранульований порошок білого чи майже білого кольору.

calcium_lactat.ai

C6H10CaO6                                   мол. м. 218.2 (ангідрид)

C6H10CaO6·H2O                                мол. м. 236.0 (моногідрат)

C6H10CaO6·3H2O                            мол. м. 272.3 (тригідрат)

C6H10CaO6·5H2O                                мол. м. 308.3 (пентагідрат)

Одержують нейтралізацією молочної кислоти з кальцію карбонатом або кальцію гідроксидом. Молочну кислоту попередньо отримують ферментацією декстрози, патоки, крохмалю, цукру або сироватки. Властивості: pH 6,0–8,5 (10% водний розчин), насипна густина до усадки — 0,56 г/см3, насипна густина після усадки — 0,67 г/см3, щільність — 1,494 г/см3, Тпл >200 °С; розчиняється у воді (легко — в киплячій), незначно розчиняється в етанолі (95%). Солі кальцію, в тому числі лактат, можуть проявляти фізичну несумісність із фосфатами, що містяться у харчових продуктах, а також взаємодіяти з деякими фармацевтичними препаратами при одночасному вживанні.

К.л. широко використовують у фармацевтичній та харчовій промисловості як антимікробний консервант, буферний агент, наповнювач, зв’язувальна речовина та загущувач. К.л., висушений за допомогою розпилюючих сушарок, використовують як наповнювач у складі капсул, наповнювач і зв’язувальна речовина у складі таблеток, що отримують прямим пресуванням. Причому якість таблеток, отриманих із використанням К.л., залежить як від ступеня гідратації, так і розміру його часток. Таблетки з додаванням К.л. у формі пентагідрату краще пресуються порівняно з таблетками, що містять тригідрат. При зменшенні розміру часток механічна міцність таблеток збільшується, а при збільшенні навпаки — зменшується. Зберігання таблеток із К.л. при підвищеній температурі призводить до його зневоднення та супроводжується зниженням механічної міцності таблеток. У складі плівкових покриттів таблеток та харчових продуктів К.л. застосовують як пігмент і альтернативу титану діоксиду, а білий колір суміші забезпечується його реакцією з гіпромелозою. Як і інші солі молочної кислоти, К.л. має антимікробні властивості і входить до складу харчових продуктів як консервант. К.л. — джерело кальцію — входить до складу препаратів для лікування дефіциту кальцію як діюча речовина. Зберігають у герметичних контейнерах у сухому прохолодному місці. При нагріванні понад 55°С дегідратується, змінюючи свої властивості.

Bolhuis G.K., Armstrong N.A. Excipients for direct compaction — an update // Pharm. Dev. Technol. — 2006. — № 11; Shelef L.A. Antimicrobial effects of lactates: a review // J. Food Prot. — 1994. — № 57.


Інші статті автора