КАЛЬЦІЮ АЦЕТАТ

КАЛЬЦІЮ АЦЕТАТ, Calcium Acetate (PhEur, BP, USP), син.: Acetate of lime; acetic acid, calcium salt; brown acetate; calcii acetas; calcium diacetate; E263; gray acetate; lime acetate; lime pyrolignite; vinegar salts; CAS №62-54-4 — гігроскопічний порошок білого чи майже білого кольору, без запаху.

calcium_acetat.ai

C4H6CaO4

Мол. м. 158,18

Отримують шляхом реакції кальцію карбонату або кальцію гідроксиду з оцтовою кислотою. Властивості: pH 6,3–9,6 (5% розчин), щільність — 1,50 г/см3; розчиняється у воді, метанолі (погано), практично не розчинний в ацетоні, етанолі та бензені. Несумісний із сильними окисниками. При нагріванні понад 190 °С розкладається.

Використовують у фармацевтичній технології у складі лікарських форм місцевої та системної дії як консервант. Із терапевтичною метою К.а. додають до складу фармацевтичних препаратів як джерело іонів кальцію для лікування при гіпокальціємії, гіперфосфатемії та для корекції електролітного балансу. У харчовій промисловості К.а. використовують як стабілізатор, буферну речовину та секвестрант. Зберігають у герметичних контейнерах, у сухому приміщенні. При контакті з вологою перетворюється на моногідрат. При потраплянні на шкіру чи слизову оболонку може викликати подразнення. При контакті з вогнем горить із виділенням їдкого диму. При роботі з К.а. необхідно використовувати спеціальний захисний одяг та респіратор.

Речовиною, що має подібні властивості, є кальцію ацетат моногідрат.

Кальцію ацетат моногідрат, Calcium acetate monohydrate, Емпірична формула C4H6CaO4·H2O, мол. м. 176,17; CAS № 5743-26-0; pH 7,6 (0,2 M водний розчин), розчинний у воді та незначно розчиняється в етанолі.

Almirall J. Calcium acetate versus carbonate for the control of serum phosphorus in hemodialysis patients // Am. J. Nephrol. — 1994. — № 14; Speight J.G. Chemical and Process Design Handbook. — NY, 2002.


Інші статті автора